Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,897 $

Hatalmas drágulás várható a csokoládéknál, történelmi csúcson a kakaó világpiaci ára

A rég nem látott szárazság megtette a hatását: a csokoládé alapanyagából jelentősen kevesebb termett, ami az árakat is brutális mértékben felhajtja.

Fotó: Unsplash/Tetiana Bykovets
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A BBC értesülései szerint az El Niño éghajlati jelenség által hozott meglepően száraz időszak minden terményre negatív hatással volt, így a csokoládé alapanyaga sem maradt ki a sorból. Mivel pedig az éghajlati jelenség Nyugat-Afrikát sújtja, mely régió felelős a globális kínálat jelentős részéért, jelentős drágulásra lehet készülni.

A kakaó ára a New York-i árupiacon csütörtökön új történelmi csúcsot ért el, tonnánként 5874 dollárt (2,1 millió forint) kértek el érte, ezzel pedig a csokoládégyártás kulcsfontosságú alapanyagának ára tavaly év eleje óta nagyjából megduplázódott. S ahogy mindig, ezúttal is a fogyasztók fogják megfizetni ezt a jelentős áremelkedést.

Noha a boltokban várhatóan brutális mértékben drágulnak majd a csokoládék, a csokoládégyártók eközben saját profitjuk miatt aggódnak. Csütörtökön a világ egyik legnagyobb csokoládégyártója, a Hershey például aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy „a történelmi kakaóárak várhatóan korlátozzák az idei nyereségnövekedést”. Michele Buck vezérigazgató is megszólalt, aki nem kívánta konkrétan kimondani, hogy a fogyasztók fogják megfizetni az alapanyag drágulását, csak homályosan utalt rá:

„Nem beszélhetünk a jövőbeni árképzésről. Ám tekintve, hogy hol tartanak a kakaóárak, minden eszköztárunkban lévő eszközt, beleértve az árképzést is, felhasználunk az üzlet irányítására.”

A Hershey mindezt a december 31-ével zárult három hónapra vonatkozó pénzügyi eredményeinek ismertetésekor közölte: az eredménybeszámolóban közölt adatok alapján az elmúlt pénzügyi negyedévben az eladások 6,6 százalékkal csökkentek, mivel az infláció sújtotta fogyasztók visszafogták az édességekre fordított kiadásaikat.

Sokk Debrecenben, elhozta a 3 pontot a Mezőkövesd Dzsudzsákéktól

A kiesés elől menekülő Mezőkövesd váratlanul elhozta a 3 pontot a Debrecen otthonából az OTP Bank Liga aktuális fordulójában.

Újabb gyorshajtókat fogtak Óbudán

Sorra fogják a gyorshajtókat Budapest III. kerületében, ahol nagy sláger túl gyorsan hajtani, aminek megvan a maga veszélye.

Fizetőssé tennének egy budapesti iskolát, akár 100-150 ezres tandíjat is bevezethetnek

Átvenné az államtól a budapesti Tamási Áron Általános Iskola és Gimnáziumot az alapítványi Gábor Dénes Egyetem, 2025-től pedig tandíj bevezetését is tervezik.