Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,290 $

Hanyag villanyszerelő miatt halt meg egy hajmáskéri gyermek, jogerős ítélet született az ügyben

A gyermekre édesanyja talált rá az áramütés után, ám már a mentősök sem tudtak rajta segíteni.

...svg content...Fotó: Wikimedia Commons/Santeri Viinamäki
Bűnügy

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Veszprémi Törvényszék csütörtökön közölte, hogy helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróság azon ítéletét, mellyel egy év tíz hónap – végrehajtásában két évi próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte azt az 53 éves balatonalmádi férfit, akivel szemben halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt volt folyamatban büntetőeljárás. A villanyszerelői foglalkozás gyakorlásától egy év hat hónapra eltiltották, valamint kötelezték bűnügyi költség megfizetésére is.

A villanyszerelői képzettséggel rendelkező vádlott egy hajmáskéri családi ház villamos hálózati rendszerének felújítását végezte 2021 februárjában egy másik villanyszerelővel együtt, a vádlott utasításai szerint. A házban a régi villamoshálózat kialakítása áttekinthetetlen és szabálytalan volt, a munkaterület pedig az abban uralkodó kaotikus állapotok miatt nem volt megfelelő és precíz munkavégzésre alkalmas. Soron kívül Alaszka „rozsdásodó” folyói már az űrből is látszanak, elsavasodtak az egykor kristálytiszta vizek

A törvényszék szerint a vezetékek funkció szerinti színválasztása nem az előírások szerint történt, a 0 és a fázis vezeték egyformán kék színű volt. A villanyóra felől az első, a kamrában lévő csatlakozásnál – szabálytalanul – csak a fázis és a 0 vezetékek voltak tovább vezetve, a védőföldelés nem, így védőföldeléssel a hálózat nem rendelkezett. Ezen túlmenően a pincébe levezetett kötésnél szabálytalanul ún. „rejtett nullázást” hajtottak végre, azaz a földelést és a 0 vezetéket összekötötték. Azt, hogy ezen súlyosan veszélyeztető hálózati szerelést ki és mikor végezte, már nem tárható fel.

A felújítási munka során a vádlott vagy társa a kamrában lévő villanyszerelési dobozban az épület villamoshálózatát leválasztotta a feszültségről. A műveletet elvégző látta, hogy a fázis és a 0 vezeték bekötése egyaránt kék színnel van megoldva, azonban a szétszereléskor a vezetékek külön színnel való jelölése nem történt meg. 2022. február 5-én, a napi munka befejezése során a vádlott társa a régi hálózatra való visszakötéskor a két egyformán kék színű fázis és 0 vezetéket felcserélte. A fordított vezetékkötés és a régi hálózatban szabálytalanul kialakított „rejtett nullázás” miatt a fűtésrendszer, valamint a fém gázvezeték 230 V hálózati feszültség alá került.

Pár nappal később a házban egyedül tartózkodó kiskorú sértett a fürdőszobában, a fürdőkádba fürdött, miközben a kádhoz legközelebbi öntöttvas radiátorra akasztott, feszültség alatt álló fém fürdőszoba polchoz ért, amelynek következtében halálos áramütést szenvedett. A kiskorú sértettet édesanyja a vízzel teli fürdőkádban fekve találta, a mentőket értesítette, a kiskorú sértett újraélesztését megkezdte. A mentők a kiskorú sértettet közel fél órán keresztül próbálták újraéleszteni, sikertelenül.

A Manchester United edzője azt mondja, ha kirúgják, majd máshol nyer trófeákat

Ten Hag egyelőre nem tudja, mi lesz vele, az FA-kupa megnyerését követően már nem volt olyan magabiztos, mint előtte.