Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,893 $

A hajósok szerint a fővárosnak több kikötőre lenne szüksége, demonstrációra készülnek

Kikötő-megszüntetés ellen tiltakoznak a dunai hajósok.

...svg content...Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az rtl.hu jelentése szerint az újlipótvárosiak tavaly adtak hangot elégedetlenségüknek a Carl Lutz rakparton található kikötőben olykor uralkodó állapotok miatt. A panaszok most eljutottak a városvezetéshez is, s a fővárosi önkormányzat azt tervezi, kitiltja a hajók nagy részét a pesti rakpartról.

A rendelettervezet alapján a jelenlegi harmadára csökkentenék a Margit és Árpád híd között kikötő és állomásozó hajók számát. Az indkolás szerint erre azért van szükség, mert hetente 10-15 ezer turista lepi el a környéket, ezt a környezeti és zajszennyezést viszont már nem bírja el a kerület. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

A Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetsége kedden egy sajtótájékoztatót tartott a kialakult helyzet miatt, s határozottan elutasították a Duna-parti Építési Szabályzat (DÉSZ) módosítását. A sajtótájékoztató után egy közleményben jelezték, a kikötők számának tervezett drasztikus csökkentése jelentős károkat okozna a fővárosi turizmusban és nemzetgazdasági szinten egyaránt.

10 ezer ember megélhetése kerülne veszélybe a rendelettel

Rámutattak, a rendelettel veszélybe kerülne a magyar személyhajózásban érintett mintegy 10 ezer ember megélhetése, így arra kérik a fővárosi önkormányzatot, folytasson valódi, érdemi egyeztetést az érintettekkel. Egyértelművé tették, amennyiben a fővárosi hajókikötők átrendezése a tervezet szerint valósul meg, úgy jelentős forgalomnövekedésre kell készülni, továbbá sérülhet a közlekedésbiztonság a Duna budapesti szakaszán, és radikálisan megnőhet a zaj- és levegőszennyezés is.

Kiemelték továbbá, hogy a 2 kilométer hosszúságú fővárosi Duna-szakaszon a hajóforgalom jelenleg 68 rendezvény- és szállodahajó kikötőn keresztül bonyolódik, és a DÉSZ-ben szereplő, több mint 900 kikötő pedig a valóságban nem létezik. Tóth Mihály, a MAHOSZ szóvivője hangsúlyozta,

„Budapestnek nem kevesebb, hanem több kikötőre lenne szüksége. Ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadja a DÉSZ módosítását, ez az összes budapesti hajós vállalkozást el fogja lehetetleníteni, csakúgy, mint a Budapestre érkező szállodahajók kikötését.”

A szakmai szervezetek kérik, a Fővárosi Közgyűlés ne szavazza meg április 24-i ülésükön a tervezetet, ehelyett kezdjenek érdemi párbeszédet a szakmai szervezetekkel. A Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetsége a fenti kérés nyomatékosítására április 20-ára minden eddiginél nagyobb szabású, demonstrációval egybekötött kirajzásra készül a hajósokkal a Dunán.