Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,678 $

Győrfi Pál elismerte, nem hibátlan az új ügyeleti rendszer

Noha korábban minden jelentés arról szólt, hogy remekül teljesít az új ügyeleti rendszer, kiderült, mégis akadnak problémák.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A 24.hu értesülései szerint egy nő több mint 27 percen át hallgatta az orvosi ügyelet telefonos automatáját, majd megszakadt a vonal. Mint ismert, Dunaharaszti azon városok egyike, ahol február elsejével teljesen felszámolták a helyben elérhető orvosi ügyeletet, melyet az Országos Mentőszolgálat vett át egy telefonos rendszer bevezetésével.

A portál azt írja, Dunaharasztiban egy, az új orvosi ügyeleti rendszer anomáliáit tárgyaló lakossági fórumot tartottak, ahol Győrfi Pál egyebek mellett a fenti panaszra is reagált. A Dunaharaszti Online beszámolója szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője a lakossági fórumon közölte, az ügyeleti rendszer átalakítása már egy éve tart Magyarországon, Pest megye pedig az utolsó előtti körben került sorra. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Győrfi úgy fogalmazott, a mentőszolgálat tapasztalata alapján az új rendszer bevezetését „mindenhol félelem övezte”, ugyanakkor mára az „ott élők látják, jól működik”. Ennek ellenére a szóvivő elismerte a lakossági fórumon, hogy az első hétvége tapasztalatai alapján vannak problémák.

Tájékoztatása szerint Pest megyében egy műszakban 7 személy látja el az 1830-as ügyeleti telefon hívásait, hozzátéve, hogy jelenleg is tart az első tapasztalatok kiértékelése, ám a vonalak terhelése ingadozó. Példaként említette, hogy volt olyan, amikor egyszerre harmincan várakoztak, de elmondása szerint arra is volt példa, hogy többen csak tesztelték a rendszert, amivel feltartották a telefonos ügyeletet. Számok tekintetében a következőképpen alakult az első hétvége:

  • a megyében összesen 935 beteget láttak el az orvosok;
  • közülük 361 gyermeket;
  • 19 esetben a telefonos segítségnyújtás elegendőnek bizonyult;
  • 800 beteg az ügyeleti pontok valamelyikét kereste fel;
  • míg 105 beteget az otthonában láttak el.

Szalay László dunaharaszti polgármester az eseményen felszólalva kiemelte, az új ügyeleti rendszer működése nincs kőbe vésve, jelenleg a finomhangolás zajlik, hangsúlyozva, hogy amennyiben a szakemberek azt tapasztalják, hogy a városhoz legközelebbi, a szigetszentmiklósi ügyelet rendszeresen túlterhelt, úgy meg fogják vizsgálni a bővítési és változtatási lehetőséget, beleértve a dunaharaszti orvosi ügyelet esetleges újraindítását.