Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
362,56 Ft
Euró
392,17 Ft
Font
457,93 Ft
Bitcoin
61,155 $

Már a hadsereg bevetésének ötlete is felmerült a belga gazdatüntetésen

A belgiumi gazdatüntetés egyre komolyabb méreteket ölt; a miniszterelnök a blokádok felszámolását sürgeti, egyesek pedig már a hadsereget is bevetnék.

Fotó: MTI/AP/Thomas Padilla
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A La Libre Belgique című belga napilap pénteken a rendőrségre hivatkozva számolt be arról, hogy belga és hozzájuk csatlakozott holland gazdák traktorokkal akadályozzák az országaik közötti határátkelők forgalmát, a termelők újra elérhetetlenné tették a belgiumi Zeebrugge kikötőjét. Az MTI közlése szerint Alexander De Croo belga miniszterelnök a blokádok felszámolását sürgette.

Belgium déli országrésze, Vallónia gazdái mellett az eddiginél határozottabb figyelemfelkeltő megmozdulásba kezdtek az észak-belgiumi Flandria gazdái is, akik holland mezőgazdászok támogatásával átjárhatatlanná tették a belga-holland határokat: a véleményük szerint következetlen uniós agrárpolitika ellen tiltakozó termelők óránként legfeljebb csak néhány kamiont engednek az egyik országból a másikba.

Az északi Antwerpen környéki autópályák nehezen járhatók, kijárataik forgalmát szintén traktorok lassítják. A flamand gazdák pénteken újra megközelíthetetlenné tették az északi-tengeri Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat is. Az ország második legnagyobb tengeri kikötőjét keddtől két napra már zár alá vették.

A gazdák szakszervezetei és néhány nagyobb üzletlánc között létrejött megegyezésnek köszönhetően az ország több városában legalább részben feloldották a traktoros blokádot, a tüntetők és a kormány közötti megegyezésre azonban még várni kell. A belga miniszterelnök a flamand nyelvű Radio 1 közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott, „eljött az idő, hogy a gazdák felhagyjanak a blokádokkal”, ugyanis közlése szerint a termelők jelzését európai és országos szinten is megértették a politikusok. Alexander De Croo hozzátette:

„A mi megközelítésünk az, hogy konzultációkat kezdünk, míg mások a hadsereg bevetését támogatták. De nem hiszem, hogy ez a fajta konfrontáció sokra vezetne.”

Úgy vélte, a belga kormány már sok lépést megtett a gazdák érdekében, noha – mint kiemelte – tisztában van azzal, hogy a tüntetők nagyon gyors megoldásokat várnak, hozzátéve, hogy a legtöbb kérdés összetett, megoldásuk időt igényel. A tiltakozó akciók szervezői eközben pénteken közölték, az országos megmozdulás időtartama a politikai döntésektől függ. A gazdálkodók mindaddig folytatják a tüntetéseket, amíg a kormányzat konkrét intézkedéseket nem terjeszt elő a problémák kezelésére.

A belga gazdálkodók a csökkenő bevételeik, romló gazdasági kilátásaik mellett a bonyolult jogszabályok és a túl sok adminisztrációs munka miatt tiltakoznak. Elítélnek továbbá több, túlzónak tartott belga és uniós környezetvédelmi intézkedést, valamint az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira hívják fel a figyelmet. A forgalomlassítással is járó megmozdulás Belgiumban egy héttel ezelőtt kezdődött vidéki városok közelében.