Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
372,01 Ft
Euró
394,63 Ft
Font
462,31 Ft
Bitcoin
63,434 $

Gazdák csaptak össze rohamrendőrökkel Brüsszelben az EU mezőgazdasági vezetőinek találkozóján

900 traktorral zárták el a belga fővárost a tiltakozó gazdák.

Fotó: MTI/AP/Sylvain Plazy
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint a politikai változtatásokat követelő gazdák mintegy 900 traktorral zárták el a belga fővárost, majd összecsaptak a rohamrendőrökkel az EU mezőgazdasági vezetőinek találkozóján. Az erőszakos megmozdulás során a gazdák folyékony trágyával fújták le a rendőröket, s gumiabroncsokat gyújtottak fel.

Miközben a gazdák Madridban és a lengyel-német határon is tiltakoztak, a rendőrség szerint legkevesebb 900 traktorral érkeztek meg a gazdák a belga főváros központjába, elzárva az utakat, palackokat és tojást dobálva, tűzijátékokat gyújtva, miközben a rohamrendőrök vízágyúkkal próbálták oszlatni a demonstráló tömeget:

A mezőgazdasági miniszterek azért ültek össze Brüsszelben, hogy megvitassák az Európai Bizottság javaslatait a gazdákra nehezedő nyomás enyhítésére, többek között a közös agrárpolitika (KAP) egyszerűsítését a mezőgazdasági ellenőrzések csökkentésével és a kisgazdaságok egyes zöld szabályok alól való mentesítésével.

Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter ennek kapcsán úgy fogalmazott, „valami gyakorlatiasra, valami működőképesre van szükségünk”, hozzátéve, hogy bár „a jelenlegi szabályokon belül van lehetőség kiigazításokra”, egyes követelések teljesítéséhez „a jogszabályok megváltoztatására lenne szükség”.

Cem Özdemir, Németország mezőgazdasági minisztere pedig úgy véli, az EU-nak biztosítania kell, hogy a gazdák tisztességesen meg tudjanak élni, ha a biológiai sokféleségre és a környezetvédelemre vonatkozó intézkedéseket választják. Szerinte az átlagos gazdálkodók „idejük negyedét az íróasztaluknál töltik” az EU „bürokráciaszörnyetege” miatt.

Dobrev Klára Magyar Péterről: a politikának nemcsak a celebkedésről kellene szólnia

A politikus többek között azt is elmondta, hogy mire számít az idei választáson, és hogy mit gondol a TISZA Párt alelnökéről.

Karsai Dániel állapota rohamosan romlik

Karsai Péter szerint testvére beszédképességét nem veszítette el teljesen, de sajnos már a szövegek diktálása is túlságosan fárasztó számára, ezért őt és barátjukat kérte meg, hogy számoljanak be helyette az aktuális eseményekről.