Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,893 $

Akkora a forráshiány, hogy a Műegyetem működése is veszélybe került

A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) rektora és a karok dékánjai sürgős költségvetési támogatást kértek a Kulturális Innovációs Minisztériumtól a 2024-es évre.

...svg content...Fotó: Robotautók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar RobonAUT technológiai versenyén 2024. február 10-én. MTI/Lakatos Péter
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

A Budapesti Műszaki Egyetem gazdasági helyzete egyre aggasztóbbá válik, a fenntartói támogatások reálértéke ugyanis az elmúlt években jelentősen csökkent. Czigány Tibor rektor és a nyolc kar dékánja egy szenátusi ülésen tárgyalták az egyetem jövőjét, ahol a Czigány bejelentette, hogy nem kíván újra pályázni a posztra, és felolvasta azt a levelet is, amelyet korábban Csák János kulturális és innovációs miniszternek küldtek.

A levélben az egyetem vezetése világossá tette, hogy a 2024-es évre előirányzott költségvetési források csupán a két évtizeddel ezelőtti állami támogatás 40%-át teszik ki reálértéken, ami alapvetően fenyegeti az egyetem működését.

„Kötelességünknek érezzük jelezni miniszter úrnak, hogy a BME 2024. évi feladatellátás finanszírozása veszélyben van”, írták, továbbá hangsúlyozták, hogy a jelenlegi források nem elegendőek még a legszükségesebb kiadások fedezésére sem, ami tarthatatlan állapothoz vezetett, számolt be róla a 444.

Az egyetem vezetése ezért arra kérte a minisztériumot, hogy nyújtson egyszeri költségvetési támogatást, hogy elkerülhető legyen a csoportos létszámleépítés, ami elégedetlenséget és országos visszhangot váltana ki, valamint a BME oktatói és kutatói állományának olyan visszafordíthatatlan károsodását eredményezné, amelyből a kilábalás a finanszírozás helyreállítása után is évtizedeket venne igénybe.

A levélre eddig nem érkezett válasz, ugyanakkor a felsőoktatásért felelős államtitkár, Hankó Balázs április 17-én megbeszélést kezdeményezett az állami egyetemek rektorai számára. Czigány próbálta felvetni az egyetem anyagi helyzetét, azonban az államtitkár kijelentette, hogy ez nem tárgya a bértárgyalásoknak.