Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,31 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,13 Ft
Bitcoin
62,252 $

7,5-ös erősségű földrengés rázta meg a Fülöp-szigeteket, szökőár alakulhat ki

Szökőár kialakulásának veszélyére figyelmeztették Fülöp-szigeteken és Japán délnyugati partvidékén élőket.

Fotó: Unsplash/Cris Tagupa
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Legalább egy 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg szombaton a Fülöp-szigetek déli részét. Mindanaót érintette a leginkább a rengés, ami más területeken és Japán délnyugati partvidékén evakuálást rendeltek el.

Evakuációt rendeltek el, mivel 1 méteres vagy annál nagyobb cunami hullámokra figyelmeztettek. A helyi hatóságok szerint a hullámok elérhetik a Fülöp-szigeteket, és órákon át tarthatnak, aminek megvannak a maga veszélyei. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

Az Egyesült Államok cunami-előrejelző rendszere azt mondja, egyes Fülöp-szigeteki partok mentén akár 3 méteres hullámok is kialakulhatnak az árapály szintje felett. Az NHK japán műsorszolgáltató közölte, az akár 1 méteres cunami-hullámok várhatóan mintegy 30 perccel később, vasárnap hajnalban, fél 2-kor érik el Japán délnyugati partjait.

A rengés miatt jelentős károkra számítanak, és már figyelmeztették a lakosságot az esetleges utórengésekre. Az egyik tengerparti városban elment az áram, mely közel volt a rengés epicentrumához, ugyanakkor áldozatokról egyelőre nem jelentettek.

Az Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint a 7,5-es erősségű rengés 63 km mélységben történt. A CNA a cikkében megemlíti, az amerikai földtani intézet viszont azt mondja, a rengés 7,6-is erősségű volt, mélysége pedig 32 km.