Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,678 $

A fiatalok többsége inkább szakmát tanulna, egyre népszerűbbek a technikumok

Tízből hat tanuló inkább a technikumot választja a gimnázium helyett.

Fotó: unsplash
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Több iskolába már most is tízszeres a túljelentkezés, a szakképzésért felelős helyettes államtitkár szerint pedig egyre élesebb a verseny a technikumok és a gimnáziumok között. Pölöskei Gáborné aláhúzta továbbá, hogy nem csak a fiatalok számára jelenthet alternatívát a szakmák kitanulása.

„Pár év múlva elérhetjük azt, hogy pályaválasztáskor egy polcon van a technikum és a gimnázium. Érzésem szerint már egyébként egy polcon van” – fogalmazott az InfoRádiónak adott interjújában, hozzátéve, hogy a legjobb technikum jelenleg Vácon található, ahová 4,8-as átlag alatt nem lehet bekerülni. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

„Nagyon fontos, hogy milyen képzett gyerekek jönnek, mennyire problematikusak; nagyon fontos kérdés, hogy a szakképzés csak a hátrányos helyzetű gyerekeknek szól-e, vagy egy lehetőség, és ezt a lehetőséget most már a jó tanuló gyerekek is meglátják, nyugodt szívvel engedik el a gyerekeket a szülők a szakképzésbe.”

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy olyan képzettséget kell adni a gyerekek kezébe, ami 10-20 év múlva is használható lesz. Mint mondta, „alkalmazkodni kell a változó világhoz”. Hozzátette, természetes, hogy születnek és tűnnek is el szakmák, épp emiatt folyamatosan figyelni kell, hogy miként készíthetők fel az újdonságokra az oktatók és a tanulók.

Pölöskei Gáborné szerint ma már teljesen más rendszerben gondolkodnak, mint a hamarosan megszűnő OKJ-s képzések idejében, a felnőttek számára pedig egy „majdhogynem egyéni tanrendet” is fel tudnak ajánlani, a képzés pedig jelentősen le is rövidülhet, ha a jelentkező korábban is művelte már az érintett szakmát.