Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,96 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,16 Ft
Bitcoin
61,483 $

Ferenc pápa nagyon szerény temetést szeretne magának

Ferenc pápa szerény, díszes ceremóniáktól mentes temetési szertartást kívánt halálakor – derül ki az „Utód” című, hamarosan megjelenő könyvből.

Fotó: Ferenc pápa nagypénteki misét tart a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2024. március 29-én. MTI/AP/Domenico Stinellis
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A Javier Martínez Brocal spanyol újságíró által írt könyvben a pápa részletesen beszél arról, hogy szeretné, ha egyszerű, méltóságteljes koporsóban helyeznék el, és kerülné azt a hagyományos gyakorlatot, hogy a testet egy nagy faalapzaton helyezzék el. Ez a pápai temetéseket övező szokásos pompától és körülményektől való eltérés összhangban van Ferenc pápa egyszerűségre és alázatra helyezett hangsúlyával.

A pápa tovább egyszerűsítette a temetési eljárást is, a virrasztást kettőről egyre csökkentette, és eltörölte a koporsó lezárásának különleges szertartását, emelett jelezte, hogy a Róma központjában található Santa Maria Maggiore bazilikában való temetést részesíti előnyben, nem pedig magában a Vatikánban. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

A könyvből vett egyik idézetben Ferenc pápa kijelenti: „Ebben a templomban van egy szoba, ahol a gyertyatartókat tartják, és biztosítottak arról, hogy minden készen áll a temetésemhez”. A könyv kitér Ferenc pápa elődjéhez, XVI. Benedek pápához fűződő kapcsolatára is, aki állítólag megvédte őt az eretnekség vádjával szemben, amikor Ferenc az azonos nemű párok polgári házassága mellett foglalt állást.

Az argentin pápa emellett elmesél egy humoros anekdotát is egyik korai római látogatásáról, amikor temetése helyszínéül szolgáló templom közelében járókelők figyelmeztették, hogy vigyázzon, ki ne zsebeljék őt.

Kiesett a Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájából

Az Arsenal már a rendes játékidőn belül kiesett a Bajnokok Ligájából a Bayern München ellen, addig a Manchester City és a Real Madrid hosszabbítást játszott.