Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,84 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,199 $

Kiderült, Ferenc pápa eljátszott-e már a nyugdíjba vonulás gondolatával

A katolikus egyházfő a közelmúltban több egészségügyi problémával is küzdött, így a nyilvánosságban is felmerült, hogy mik lehetnek a tervei a jövőre nézve.

Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az atv.hu jelentése szerint a 87 éves katolikus egyházfő az „Élet: Történetem a Történelemben” című könyvében szögezte le, „nem áll fenn a veszélye” annak, hogy lemondjon. Úgy fogalmazott, annak ellenére sem tervei a nyugdíjba vonulást, hogy egészségügyi problémái miatt korábban felmerül már a téma.

Ferenc pápa rámutatott, a pápaság szolgálata ad vitam, tehát életre szóló. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Ferenc pápa a közelmúltban lemondta hivatalos programjait, a találkozókat és a meghallgatásokat is. Gyakran kapja el az influenzást, ami a járására is hatással van, egyre többször lehet látni kerekesszékben. Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

Kora és egészségügyi állapota nyomán többször is felmerültek kérdések annak kapcsán, hogy mi lesz a katolikus egyház jövője, s bár a pápa leszögezte, nem tervezi visszavonulását, emlékirataiban megjegyezte, amennyiben „súlyos fizikai akadályok miatt lemondásra kényszerülne”, úgy a Santa Maria Maggiore bazilikába költözne, hogy gyóntatóként szolgáljon és áldozzon a betegeknek.

Ugyanakkor egyes források közlése szerint Ferenc pápa úgy határozott, elkerüli azon lehetőséget, hogy egyszerre két pápa éljen. Ugyanis ez már megtörtént vele és elődjével, XVI. Benedekkel. A probléma az volt, hogy az előző pápa még élt, amikor Ferencet megválasztották, ez a helyzet pedig feszültséget teremtett a katolikus egyházon belül.

Az „Élet: Történetem a Történelemben” című könyvében a pápa egyebek mellett az aktuális főbb nemzetközi politikai kérdéseket is górcső alá veszi, s olyan témákról ír, mint az Európai Unió helyzete, a globális konfliktusok, illetve a migrációs válság.