Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,958 $

Fenyő-gyilkosság: Portik Tamás azt állítja, koncepciós eljárást kreáltak ellene

Portik Tamás egészen odáig ment, hogy azt állítja, koncepciós eljárást folytatnak ellen a Fenyő-gyilkosság ügyében.

Fotó: Portik Tamás (k) vádlott az ő és két vádlott-társának büntetőperén a Fővárosi Törvényszéken 2023. június 16-án. A bíróság húsz év fegyházbüntetésre ítélte Portik Tamást az 1996-os ügetői merénylet és gyermekkori barátjának 1999-es meggyilkolása ügyében első fokon. A másodrendű vádlott, K. Gábor 14 év fegyházbüntetést kapott. MTI/Illyés Tibor
Bűnügy

Takács Petra

Szerkesztő

Portik Tamás szerint a nyomozóhatóságok koncepciós eljárást kreáltak ellene Fenyő János médiavállalkozó huszonhat évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében. A büntetőper másodrendű vádlottja, akit Gyárfás Tamáshoz hasonlóan felbujtással vádolnak, tételesen igyekezett megcáfolni az ügyészség bizonyítékait az utolsó szó jogán tett egész napos nyilatkozatában szerdán a Fővárosi Törvényszéken.

Portik Tamás korábban jelezte, hogy körülbelül három tárgyalási nap alatt foglalja össze észrevételeit, szerdán azonban ezek döntő részét már elmondta. A vádlott eleinte többször is személyeskedő hangnemben beszélt, és azt hangoztatta, hogy a perben eljáró „ügyésznőnek a börtönben lenne a helye”. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

Azt állította, a nyomozóhatóságok korábban bűncselekmények sorát követték el csak azért, hogy az ő érintettségét igazolják Fenyő János megölése ügyében. Miután Póta Péter bíró többször figyelmeztette, hogy ne vádaskodjon, ne fenyegetőzzön, elnézést kért és hangnemet váltott.

Portik szerint manipuláltak a hangfelvételek

Portik Tamás kijelentette, manipuláltak azok a hangfelvételek is, amelyek a vád fő bizonyítékait képezik, és amelyeken a Gyárfás Tamással folytatott beszélgetéseit rögzítették. Ezeket titokban, Gyárfás Tamás tudta nélkül vette fel. Egyik nyilatkozata szerint a hatóságok részéről meg nem nevezett emberek kényszerítették arra, hogy Gyárfás Tamást valahogy rávegye arra: ismerje be megbízói szerepét Fenyő János megölésében.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vád egyik kulcseleme, a „Letettük a fenyőfát” kezdetű mondat nem szerepel az iratok, a bizonyítékok között, holott mindkét vádlott esetében ez volt a fő indok a korábbi őrizetbe vételükre. Portik Tamás emlékeztetett korábbi vallomására, amely szerint a néhai Princz Gáborral, az egykori Postabank vezetőjével kapcsolatban is igyekeztek őt rávenni titokzatos hatósági emberek, hogy vegye rá beismerésre a Fenyő-ügyben, de egyik esetben sem tudta teljesíteni a megbízást.

Azt mondta: Fenyő János valódi ellenfele Princz Gábor volt, nem pedig Gyárfás Tamás. A vádlott kiemelte: a bíróságra benyújtott vádiratba már csak azok a bizonyítékok, jegyzőkönyvek kerültek bele, amelyek alátámaszthatják a vádlottak bűnösségét, az ő álláspontjaikat igazoló dokumentumok ugyanakkor „eltűntek”.

Gyárfás Tamás médiavállalkozót azzal vádolják, hogy először Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megölésével. Tasnádi Péter ugyan átvett egy nagyobb összeget ezért, de a merényletet nem szervezte meg. Gyárfás Tamás – a vád szerint – ezután Portik Tamásra bízta Fenyő János likvidálását, amelyet 1998. február 11-én hajtott végre a számos akkori alvilági leszámolás ügyében már jogerősen elítélt szlovák Jozef Rohác. A Fenyő-gyilkosság miatt indított büntetőper négy éve, a merénylet évfordulóján kezdődött el, és első fokon szinte pontosan az évfordulón érhet véget: a Fővárosi Törvényszék várhatóan a jövő héten hirdet ítéletet az ügyben.

(MTI)

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.