Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
362,44 Ft
Euró
392,16 Ft
Font
457,89 Ft
Bitcoin
60,988 $

Feldman Zsolt: a precíziós technológiákat alkalmazó gazdálkodásé a jövő

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára rámutatott, a technológia nagyban segíti az agráriumot is.

Fotó: Vermes Tibor
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az adatalapú és precíziós technológiákat alkalmazó gazdálkodás ma már minden olyan termelő számára elkerülhetetlen, aki terményeivel, áruival a globális versenypiacokon kíván megjelenni, ahol az árakat nem magyarországi, hanem külső piaci folyamatok alakítják – fogalmazott Feldman Zsolt a PREGA Konferencia és Kiállításon tartott megnyitóbeszédében.

A precíziós gazdálkodással és a digitalizációval foglalkozó, immár kilencedik alkalommal megrendezett eseményen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára megfogalmazása szerint a mai viszonyok között a gazdasági eredményekhez nagyfokú tudatosságra van szükség, felértékelődnek a megújulási képességek, az átgondolt és felelős vállalkozói döntések. A mezőgazdaságban ma egyszerre kell tekintettel lenni a termelési és gazdasági kérdésekre, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásra és a fenntarthatósági szempontú szabályozásra. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Az államtitkár értékelése szerint a PREGA évek óta a leghasznosabb agrárdigitalizációs szakmai fórum, ahol eddig több száz előadás nyújtott segítséget a technológiai előnyök megismeréséhez, amelyek a gazdálkodók számára elengedhetetlenek a termeléssel kapcsolatos döntéseik meghozatalához. Mint fogalmazott, mára az agráriumban az adatalapú gazdálkodásnak kialakult egy nem önkéntes része is, hiszen adatalapúvá vált a termeléshez és az uniós támogatási rendszerhez kapcsolódó adminisztráció, amivel a feltételek teljesítését igazolni lehet. Ezeknek a feltételeknek a teljesíthetősége nem csak nálunk, de egész Európában feszültséget okoz.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy talán a mezőgazdasági gazdálkodók szembesülnek a leglátványosabb módon a környezeti, gazdasági és piaci viszonyok egyszerre történő változékonyságával és kiszámíthatatlanságával. A talpon maradáshoz éppen ezért nagyfokú tudatosságra van szükség, felértékelődnek a megújulási képességek, az átgondolt és felelős vállalkozói döntések. A mezőgazdaságban egyszerre kell tekintettel lenni a termelési és gazdasági kérdésekre, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra és a fenntarthatósági szempontú szabályozásokra. Alkalmazkodási stratégiákat kell felvonultatni annak érdekében, hogy minden gazdálkodó lássa a lehetséges alternatívákat. Az információk gyűjtése, feldolgozása, a technológiai műveletek automatizálása és robotizálása hozzájárul a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez, a termelés biztonságosabbá tételéhez.

Az idén megjelenő agrár-és vidékfejlesztési pályázatokkal kapcsolatosan az egyik legfontosabb célnak Feldman Zsolt a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a digitális átállás, az automatizáció és robotizáció ösztönzését jelölte meg. Mint fogalmazott, külön fejezetként tervezik elbírálni az adott projekt digitális tartalmát. Szándék, hogy a pályázat minél kevésbé épüljön a jövőbeli tervekre, alapvetően a projekt objektív, mérhető, a tervezési, vagy meglévő adatbázisokban rendelkezésre álló dokumentumokkal igazolható eredményeit szeretnék értékelni.