Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
372,14 Ft
Euró
395,41 Ft
Font
462,64 Ft
Bitcoin
62,592 $

Olyan időnk van februárban, mintha április végét írnánk

Jóval melegebb volt a február eleje, mint a megszokott, ez a tendencia pedig a hónap második felében is folytatódik.

Fotó: Unsplash/Boris Smokrovic
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A HungaroMet által a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésből derült ki, hogy 2024. február első két hetének a középhőmérséklete országos átlagban 8,1 Celsius fok volt, ami rendkívüli mértékben, 7,6 fokkal haladta meg az 1991–2020-as átlagot és közel 3 fokkal az eddigi legenyhébb február 1-14. időszakot, ami a 2016-os volt a XX. század eleje óta.

A hónap első felében síkvidéken többnyire 7 és 9 fok között alakult a középhőmérséklet, ami március végén, április elején normális, és még a legmagasabb hegyeken is bőven fagypont felett, 3 fok közelében alakult a két hét átlaga. A 8,1 fokos országos középérték 2,3 fokkal még a márciusi 1991–2020-as átlagot is meghaladta, egy hűvösebb áprilishoz hasonlított az idei február első fele (például a 2021-es április 8,5 fokos volt). Soron kívül Pillanatok alatt árasztotta el a víz a dubaji repülőteret egy szokatlanul heves vihar után

A bejegyzésben azt írják, a hónap második felében sem változott sokat az enyhe időjárás, sőt, folyamatosan pozitív az átlagtól vett eltérés: Budapesten például utoljára -jére virradó éjszaka csökkent 0 fok alá a hőmérséklet, mindemellett pedig a csúcsérték a legtöbb városban 10 fok fölött alakult.

Forrás FacebookHungaroMet Nonprofit Zrt

A posztban kiemelték, nem valószínű, hogy a folytatás más időjárást hoz majd, s a héten április végi hőmérsékletekkel köszönt be a meteorológiai tavasz, megjegyezve, hogy ezek alapján „nem úgy tűnik, hogy jeget csinálna Mátyás”.