Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,872 $

Naponta öt étterem és kávézó zár be Magyarországon

Főként a kisebb, biztonságos háttér nélküli családi vállalkozások hagynak fel a tevékenységükkel, míg az átgondolt, stratégiával rendelkező vállalkozások között alig fordul elő bezárás.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A KSH adatai alapján naponta öt étterem és kávézó zár be Magyarországon – derül ki az ATV Híradó riportjából. Kifejtik, az idei évben összesen majdnem ezer étterem húzta le a rolót, többek szerint még nem volt ilyen rossz helyzetben a szakma.

A legnagyobb probléma az energiaárak növekedése, egy debreceni cukrász, Gara Gyula szerint a vendégek el sem tudják képzelni, mennyire aggasztó mindez, milyen nehéz talpon maradni, hiszen 2023-ban sem javult a vendéglátóipar helyzete.

Hozzátette, nagyon sok olyan helyről tud, ahol jelenleg is fontolgatják a bezárást. Barabás Csaba három év után zárta be a tiszafüredi éttermét, mint mondta, náluk családi okok is szerepet játszottak a döntésben, emellett elismerte, a piac nagyon sokat változott. Nemrégiben pedig Budapest egyik közkedvelt étterme is végleg bezárta az ajtaját.

Dobó Ferenc, akinek a cége több száz üzletnek szállít kávét is kiegészítőket, azt mondta: ők nagyjából 500 vendéglátóegységgel állnak kapcsolatban, az elmúlt egy évben pedig ezeknek legalább 25%-a valamilyen bezárási eseményen átesett. Állítása szerint sokan a működési költségek növekedése miatt húzzák le a rolót, mostanában pedig a lakossági fogyasztás visszaesése miatt.

Emellett úgy véli, egy bezárás a legtöbb esetben megelőzhető lenne, ugyanakkor azt elismeri, hogy nagy a különbség Budapest és vidék között. Összességében azt tapasztalja, a prémium helyek közül kevés zár be. A szakember szerint ma már csak a megtervezett vállalkozások élnek túl, az álom nem elég a sikerhez, az életben maradáshoz.

Szoboszlai visszatért, a 99. percben nyert a Liverpool

Szoboszlai Dominik visszatért a Liverpoolnál a sérülését követően, de egy több mint nehéz meccsen vannak túl a Nottingham Forest ellen az angol bajnokságban.