Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
355,21 Ft
Euró
385,13 Ft
Font
451,94 Ft
Bitcoin
67,377 $

Nincs megállás az esküvők árának emelkedésében

A Covid óta sok helyen a duplájára emelkedtek a költségek.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A pécsi önkormányzat adatai alapján arra lehet következtetni, hogy a párok egy része igyekszik megtakarítani az esküvővel járó költségeket: míg 2020-ban és 2021-ben 760-nál több házasságot kötöttek, addig 2023-ban már csak alig 603 frigy köttetett meg a pécsi házasságkötő teremben. Egy esküvői helyszíneknek is helyt adó tanya tulajdonosa megjegyezte, tavaly 60 esküvőjük volt, de az idei évben csak 50 lesz.

„Hát fel kell készülni a pároknak, mert az élelmiszer árak 20-25 százalékkal megdrágultak, ezáltal a béreknek emelkedni kell” – mondta egy étterem tulajdonosa. Az esküvőszervezők szerint a lakodalmak valamennyi eleme drágább lett az utóbbi években, de inkább a fogyasztás az, ami nagyon változott, s a ruhák, a terembérlet, a zenekarok esetében nincs olyan kiemelkedő ugrás. Természetesen egy inflációkövető növekedés mindenhol látható – írja az ATV.

Az esküvői ruhák alapanyagának ára emelkedett, így a szalonok is kénytelenek drágábban adni a ruhákat. „Az árak? Három éve ugyanazokkal az árakkal dolgozom. Csak az anyagárak, ami 40 százalékkal több lett, mint az előző években” – fogalmazott egy mennyasszonyi ruhák tervezésével és alakításával foglalkozó cég ügyvezető igazgatója. Ám a zenekarok kiválasztásánál is egyre érezhetőbb, hogy spórolnak a párok, kevesebb pénzt tudnak szánni erre.

„Szívesebben preferálják a kisebb zenekarokat a párok. Ennek több oka is van, sőt, inkább a financiális részét emelném ki. Egy hattagú-nyolctagú zenekart nehezebb kitermelni, kifizetni, mint egy kisebb zenekart” – magyarázta egy esküvői fellépéseket is vállaló énekesnő. Az esküvőszervezők pedig kiemelték: az utóbbi években már annyira emelkedtek a költségek, hogy fejenként 30 ezer forint alatt már nem is érdemes lakodalomban gondolkodni.

Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy egy lelkész szerint fontos lenne, hogy a párok alaposan felkészüljenek a házasságra, s ehhez szakember segítségét is kérhetik, továbbá az egyházak által szervezett jegyes-beszélgetések is hasznosnak szoktak bizonyulni. Mindemellett jó megoldásnak tartja, ha a párok leírják, mit jelent számukra a házasság az esküvőre készülve, majd az azutáni napon, illetve minden fontos mérföldkőnél.