Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,36 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
451,47 Ft
Bitcoin
69,907 $

Egy ember meghalt, heten eltűntek két katonai helikopter lezuhanása után

A Tengeri Önvédelmi Erők két helikoptere szenvedett halálos balesetet szombaton a késő esti órákban kiképzés közben a Csendes-óceánnál található Izu-szigeteknél.

...svg content...Fotó: A japán szárazföldi alakulatok (JGSDF) által 2023. április 6-án közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a szárazföldi erõk egyik UH-60JA típusú helikopterérõl egy meg nem nevezett helyszínen. Legénységgel a fedélzetén 2023. április 6-án eltûnt egy japán katonai helikopter a délnyugati Okinava prefektúrához tartozó lévõ Mijako szigeténél. Az UH-60JA típusú helikopter helyi idõ szerint délután négy óra körül tûnt el a radarról, a keresés jelenleg is tart. MTI/EPA/JGSDF
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Erről Minoru Kihara japán védelmi miniszter számolt be, és kiderült, hogy a legénység egyik tagja már biztosan életét vesztette, heten pedig eltűntek, így félő, hogy sokkal több áldozata van a tragikus incidensnek.

A vasárnap reggel tartott televíziós sajtóeseményen derült ki, hogy a legénység egyik tagját már megtalálták, aki halottnak nyilvánítottak, nem lehetett rajta segíteni. A hivatalos tájékoztatás szerint jelenleg is keresik a hét eltűnt személyt, és mindent megtesznek azért, hogy megmentsék őket. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

A keresési és mentési műveletben összesen nyolc MSDF-hajó és öt repülőgép, valamint a japán parti őrségi két hajója vesz részt. A balesetben két SH-60K típusú helikopter zuhant le, melyek fekete dobozát egymás közvetlen közelében találták meg, ami arra utalhat, hogy összeütköztek a levegőben.

Még mindig keresik az eltűnteket

Egy tengeralattjáró-elhárítási kiképzést hajtottak végre a japán tengerészek, akikkel 22 óra 38 perckor, illetve 23 óra 4 perckor szakadt meg a kapcsolat. Valószínűleg ebben az idősávban csapódott egymásnak a két helikopter, amik az óceánba zuhantak.

Az első helikoptertől vészjelzés érkezett, majd mintegy 25 perccel később ugyanebben a térségben a másik géppel szintén megszakadt a kapcsolat. A japánok azt mondják, a közeli vizeken nem észleltek más országok hajóit és gépeit, így nem valószínű a külső beavatkozás – írja a The Japan Times.

Nem ez az első ilyen eset, ugyanis 2017 augusztusában egy ugyanilyen helikopter zuhant le, ami három ember életébe került. A három fő közül az egyiket soha nem találták meg, míg az Okinawa prefektúrában található Miyako szigetnél egy UH-60JA csapódott be, rajta a 10 fős legénységgel, akik ugyancsak életüket vesztették.