Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,53 Ft
Euró
397,50 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
64,305 $

December óta már ötödik alkalommal tört ki egy izlandi vulkán

A Reykjanes-félszigeten található izlandi vulkán december óta ötödik alkalommal tört ki, ami után evakuálást és biztonsági intézkedéseket kellett elrendelni.

...svg content...Fotó: Pexels / Illusztráció
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A kitörésre magyar idő szerint kora délután került sor, miután a térségben földrengések sorozata következett be. A Reykjanes-félszigeten, amely Reykjaviktól délre található, mintegy 30 ezer lakos él.

A szeizmikus aktivitás a 3800 lakosú Grindavik halászvárostól északra összpontosult, ám a hatóságok elővigyázatosságból evakuálták a várost, és hasonlóan tettek a népszerű turisztikai célpontnak számító Kék Lagúna termálfürdő esetében is, ahol a vendégeket távozásra szólították fel – közölte az izlandi RUV nemzeti műsorszolgáltató. Soron kívül Fegyveres őrizet mellett nézhette meg Orbán Viktor a még be nem mutatott Mercedeseket

Az izlandi meteorológiai hivatal jelentése szerint egy körülbelül egy kilométer hosszúságú hasadékból akár 50 méter magasra is kitört a láva.

A térségben jelentkező korábbi kitörések jelentős fennakadásokat okoztak, volt, ahol leállt a távfűtés, Grindavikban pedig több ház is megsemmisült.