Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,23 Ft
Euró
391,34 Ft
Font
465,70 Ft
Bitcoin
64,802 $

Valóban a debreceni BMW-gyár mellé vinnék a Közlekedési Múzeumot

Az ÉKM már kihirdette az erre vonatkozó ötletpályázatot.

...svg content...Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Közlekedési Múzeum új, debreceni helyszínének kialakítását előkészítő ötletpályázatot hirdetett az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM). Az M35-ös autópálya-csomópontja mellett, a BMW-gyár közelébe tervezett épületegyüttes megvalósításával kapcsolatos koncepcióval szeptember 13-án délig lehet jelentkezni – áll a pályázatra vonatkozó kapcsolatos hirdetményben, amit a Telex szúrt ki. Mint írják, a nyílt, titkos, egyfordulós pályázat első három helyezettjének díjazására összesen 94,8 millió forintot különített el a szaktárca.

Annak részeként minimum 3, maximum 25 millió forintot fizetnek majd a legjobbnak talált pályázatokért. A részleteket azután tették közzé, hogy a Népszava a lap szerkesztőségéhez eljutott információk alapján arról számolt be: összesen 14 ezer négyzetméteres múzeumot tervez a Lázár János vezette minisztérium a Debrecen külterületén fekvő autópálya-lehajtó mellett található, jelenleg csak autóval megközelíthető szántóföldre, a beruházáshoz pedig összesen 6,5 hektárnyi területet használnának fel. Soron kívül Joe Biden hazugságokkal vádolja Donald Trumpot, és nem lép vissza

Amint az a hirdetményből kiderül, az ÉKM olyan jövőbe mutató, az innováció számára inspiráló hátteret nyújtó épületre vagy épületegyüttesre vonatkozóan vár szakmai javaslatokat, amely a legmagasabb színvonalon képes kiszolgálni az előírt funkciókat és teljesíteni az értékelési szempontokat – emelik ki a cikkben. A pályázat kiírója évi 350 ezer látogatóra számít az új debreceni Közlekedési Múzeumban, ahol olyan kiállítást szeretnének megvalósítani, ami „a világ legújabb technikai, műszaki és természettudományi múzeumainak színvonalát célozza meg” – teszik hozzá.

Mint ismert, Lázár János májusban jelentette be, hogy a kormány Debrecenbe vinné az új Közlekedési Múzeumot, amelyet illetően úgy fogalmazott, ez az ország gazdasági érdeke. Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum korábbi főigazgatója öt pontban foglalta össze az ezzel kapcsolatos ellenérveit. Aztán néhány napja ismét felmerült, hogy a debreceni BMW-gyár mellett kapna helyett az új Közlekedési Múzeum, így Vitézy újfent bizonygatni kezdte, hogy tévút Lázár ötlete. Kiemelte, ez a terv nem működőképes, így azt el kellene vetni, s szerinte Budapest az a helyszín, ahol helyet kell kapnia a múzeumnak.

Gyurcsány Ferenc: Magyar Péter azt mondja, vagy ő, vagy senki

Gyurcsány Ferenc hosszú idő után ismét szóba hozta Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét, aki csak saját magukat látják ideális választásnak a kormány élére.