Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,84 Ft
Euró
393,44 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,199 $

Hosszú évekre a megvásárolt lakáshoz köt a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz remek lehetőséget jelent, ugyanakkor sokan még mindig nincsenek tisztában egyes részletekkel.

Fotó: Unsplash/Alexander Dummer
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – számos feltételt vár el az állam. Nem mindegy azonban, hogy meddig kell teljesítenünk az elvárásokat. A Bankmonitor szakértői szerint a CSOK Plusz esetében ezzel kapcsolatban jelentős szigorításról beszélhetünk, amivel nem biztos, hogy mindenki tisztában van.

CSOK+ egy igen kedvező feltételekkel igényelhető, támogatott hitel. A kedvezményekért cserébe azonban szigorú feltételeknek kell megfelelnünk, ráadásul ezek egy része az igénylést követő időszakra is vonatkozik. Soron kívül Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma

Több évtizedre az ingatlanhoz köthet az új CSOK

A CSOK Plusz esetében számos előírás, feltétel van, amelyek megsértése súlyos következményekkel jár:

  • Ha jogtalanul vettük igénybe a támogatást, akkor vissza kell azt fizetnünk.
  • A jelzálogjog fennállása alatt a kérdéses ingatlanban kell laknunk.
  • A jelzálogjog fennállása alatt nem bonthatjuk el a lakást.
  • A jelzálogjog fennállása alatt kizárólag lakhatásra használhatjuk az otthonunkat.
  • A jelzálogjog fennállása alatt nem engedhetjük át másnak a lakás használatát, nem kerülhet a lakásra más használati joga.

Ellentétes információk vannak arról, hogy meddig kell az adott ingatlanban laknunk: a rendelet egyik pontja 10 évet említ, míg a másik a jelzálogjog fennállása alatt írja elő ezt a feltételt. Bizonyos kivételeket tartalmaz a jogszabály az egyes feltételekkel kapcsolatban, de az általános elvárásokat jól mutatja a fenti felsorolás.

Milyen jelzálogjog kapcsolódik a támogatott hitelhez?

A CSOK Plusz miatt a hitelt nyújtó bank jelzálogjogot jegyez be a fedezetként felajánlott ingatlanra. Emellett az állam a kamattámogatáshoz kapcsolódóan a kölcsönösszeg 20%-nak erejéig jelzálogjogot jegyez be a megvásárolt lakásra. Valamint a második babától – amennyiben élünk a 10 millió forint tartozáselengedés lehetőségével – az elengedett összegre külön jelzálogjogot jegyeznek még be.

A jelzálogjoghoz kapcsolódóan elidegenítési és terhelési tilalom (röviden ETT) is rákerül a tulajdoni lapra. Az állami jelzálogjog a kölcsön futamidejének végéig marad érvényben. Ez nagyon fontos kikötés, hiszen az állami elvárásokat a jelzálogjog időtartalma alatt kell teljesítenünk.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben 20 évre vettük fel a támogatott hitelt, akkor a kérdéses ingatlant két évtizedig nem adhatjuk el, nem használhatjuk más célra. Ha ezen előírásokat megszegjük, akkor pedig a támogatásokat büntetéssel növelten kell rendeznünk az állam felé.

Vagyis, amikor a futamidőről döntünk, akkor a Bankmonitor szakértői szerint egyben azt is meghatározzuk, hogy meddig kell a támogatáshoz kapcsolódó utólagos feltételeket teljesítenünk. (Például hosszabb ideig kell teljesíteni az előírásokat az alacsonyabb jövedelműeknek, akik nem tudnak nagyobb törlesztőt bevállalni, ezért hosszú futamidőt választanak.) Azt tudni kell, hogy a CSOK+ minimális futamideje 10 év, vagyis minimum egy évtizeden át teljesítenünk kell az utólagos elvárásokat.

Csak összehasonlításképp: a korábbi, vissza nem térítendő CSOK támogatás esetében 10 évre jegyzett be az állam jelzálogjogot, és ezen időszak alatt kellett teljesíteni az utólagos előírásokat.

Mekkora büntetést kell fizetni, ha megsértjük a szabályokat?

Szabálysértés esetén az előírások megsértéséig kapott kamattámogatást, valamint az igényelt gyermekvállalási támogatást – a második babától elérhető 10-10 millió forint tartozáselengedést – kell visszafizetni. Mégpedig büntetéssel növelten, ami a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt értékének felel meg. Ennek aktuális mértéke évi 13,25%.

Jó hír, hogy a támogatásokat kizárólag a jogosulatlanul igénybe vett kedvezmények után kell visszafizetni. Ha például két vállalt gyermekre igényeltünk 30 millió forint CSOK Pluszt, ám csak egy gyermekünk születik, akkor a 15 millió forint után járó kamattámogatást kell büntetéssel növelten rendeznünk. (Egy gyermek után ugyanis legfeljebb 15 millió forint támogatott hitelt kaphattunk volna.)

A korábbi CSOK támogatás esetében, amennyiben szabályt sértettünk, akkor a kapott vissza nem térítendő támogatást kellett rendeznünk legfeljebb 5 százalékos büntetéssel növelten. (Vagyis a büntetőkamat nagysága érdemben nagyobb az új, 2024-től elérhető támogatás esetében.)

A Bankmonitor szakértői ugyanakkor kihangsúlyozzák, hogy nem kell visszafizetnünk a kapott kedvezményeket akkor, ha a támogatással vásárolt ingatlanunkat cserélnénk le egy újra. Amennyiben a kormányhivatal hozzájárul, akkor az állami jelzálogjogok átjegyezhetők egy másik ingatanra. Az ahhoz kapcsolódó kedvezményeket sem kell visszafizetni – vagyis az addig kapott kamattámogatást és a gyermekvállalási támogatást sem -, ugyanakkor a kedvezményes hitelt vissza kell fizetni, ami komoly terhet jelenthet.