Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,60 Ft
Euró
393,20 Ft
Font
458,70 Ft
Bitcoin
61,305 $

Csendesedik a 900 éve szunnyadó, nemrég kitört izlandi vulkán

A helyi hatóságok szerint a 900 éve szunnyadó vulkán kitörése után némiképp alábbhagyott annak mértéke, így már nem is zavarhatja a légi közlekedést.

Fotó: Flickr/peterhartree
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az a vulkán, mely vörös lávát szórt Izland fővárosa közelében, 900 év szunnyadás után tört ki, de szerencsére úgy tűnik, nem jelent veszélyt a helyi lakosokra. A vörös láva egy hasadékból ömlött a völgybe Geldingadalurban, a Fagradalsfjall-hegy közelében, a Reykjanes-félszigeten, Izland délnyugati részén.

Ahogy a láva áramlása szombaton az esőzések miatt némiképp alábbhagyott, kék színű gázfelhők emelkedtek a magasba, mindössze 40 kilométerre a fővárostól. A kitörés pénteken, este 8 óra 45 perc környékén történt, az éjszakai égboltot bíborvörös ragyogással megvilágítva. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

Az izlandi Keflavik nemzetközi repülőtér és a kis Grindavik halászkikötő mindössze néhány kilométerre található, de az övezet lakatlan, így a kitörés nem jelentett veszélyt a lakosságra.

A szeizmikus tevékenységet figyelő Izlandi Meteorológiai Hivatal (IMO) szombati közleményében jelezte, a kitörés jelenlegi szakaszában igen kevés az esély arra, hogy a vulkáni aktivitás növekedni fog, s megosztották, hogy a kitörési repedés megközelítőleg 500-700 méteres szakaszon nyúlt el, míg a lávával borított terület mintegy egy négyzetkilométeres területen terjeszkedett.

Magnus Tumi Gudmundsson, az Izlandi Egyetem geofizikusa újságíróknak nyilatkozva a völgyet a kitörés „ideális” helyszínének minősítette, és egy „fürdőkádhoz hasonlította”, amelybe a láva lassan szivároghat. Kristin Jonsdottir, az IMO földrengésveszély-koordinátora szerint „nagyon valószínű, hogy a kitörés a következő napokban kitart”.

Sigurdur Kristmundsson, a grindaviki kikötő 54 éves tisztviselője elmondta, hogy a helyieket felizgatta a kitörés, ám ez az esemény szerencsére senkire sincs veszéllyel, tehát a helyiek sokkal inkább izgatottak, mintsem félnek a vulkántól. Az izlandi nemzetközi légiforgalmi csomópont, a Keflavik repülőtér közölte, hogy a járatok a kitörés kezdete óta menetrend szerint közlekednek.