Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Csendesedik a 900 éve szunnyadó, nemrég kitört izlandi vulkán

Fotó: Flickr/peterhartree
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A helyi hatóságok szerint a 900 éve szunnyadó vulkán kitörése után némiképp alábbhagyott annak mértéke, így már nem is zavarhatja a légi közlekedést.

Az a vulkán, mely vörös lávát szórt Izland fővárosa közelében, 900 év szunnyadás után tört ki, de szerencsére úgy tűnik, nem jelent veszélyt a helyi lakosokra. A vörös láva egy hasadékból ömlött a völgybe Geldingadalurban, a Fagradalsfjall-hegy közelében, a Reykjanes-félszigeten, Izland délnyugati részén.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Ahogy a láva áramlása szombaton az esőzések miatt némiképp alábbhagyott, kék színű gázfelhők emelkedtek a magasba, mindössze 40 kilométerre a fővárostól. A kitörés pénteken, este 8 óra 45 perc környékén történt, az éjszakai égboltot bíborvörös ragyogással megvilágítva.

Az izlandi Keflavik nemzetközi repülőtér és a kis Grindavik halászkikötő mindössze néhány kilométerre található, de az övezet lakatlan, így a kitörés nem jelentett veszélyt a lakosságra.

A szeizmikus tevékenységet figyelő Izlandi Meteorológiai Hivatal (IMO) szombati közleményében jelezte, a kitörés jelenlegi szakaszában igen kevés az esély arra, hogy a vulkáni aktivitás növekedni fog, s megosztották, hogy a kitörési repedés megközelítőleg 500-700 méteres szakaszon nyúlt el, míg a lávával borított terület mintegy egy négyzetkilométeres területen terjeszkedett.

Magnus Tumi Gudmundsson, az Izlandi Egyetem geofizikusa újságíróknak nyilatkozva a völgyet a kitörés „ideális” helyszínének minősítette, és egy „fürdőkádhoz hasonlította”, amelybe a láva lassan szivároghat. Kristin Jonsdottir, az IMO földrengésveszély-koordinátora szerint „nagyon valószínű, hogy a kitörés a következő napokban kitart”.

Sigurdur Kristmundsson, a grindaviki kikötő 54 éves tisztviselője elmondta, hogy a helyieket felizgatta a kitörés, ám ez az esemény szerencsére senkire sincs veszéllyel, tehát a helyiek sokkal inkább izgatottak, mintsem félnek a vulkántól. Az izlandi nemzetközi légiforgalmi csomópont, a Keflavik repülőtér közölte, hogy a járatok a kitörés kezdete óta menetrend szerint közlekednek.