Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Csatlakozott Budapest is a kezdeményezéshez, egy perc néma csenddel fognak emlékezni az áldozatokra

Budapest, 2020. március 2. A budavári Nagyboldogasszony-templom, ismertebb nevén Mátyás-templom, a várnegyedben. Előtte a Hotel Clark Budapest. MTVA/Bizományosi: Balaton József
Belföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy a főváros csatlakozik az Eurocities kezdeményezéséhez, és március 24-én egy perc némasággal fognak megemlékezni a koronavírus-járvány halálos áldozatairól.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma nagyon erősen tombol Magyarországon a lezárások ellenére, mely sosem látott halálozási adatokat eredményezett, az elmúlt hét során több alkalommal is megdőltek a korábbi rekordok. Jelen állás szerint a járvány kitörése óta 18 262 honfitársunk hunyt el a fertőzés szövődményeiben.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Karácsony Gergely erre tekintettel pedig bejelentette, hogy Budapest csatlakozik az európai nagyvárásokat tömörítő Eurocities kezdeményezéséhez, és jövő szerdán, március 24-én „egy perc némasággal” emlékeznek meg a koronavírus-járvány áldozatairól, és mindazokról, akik bármilyen módon elszenvedik a járvány következményeit.

„Március 24-én déli 12-kor egy rövid percre megáll a közösségi közlekedés is Budapesten, hogy osztozzunk azok gyászában, akiktől szeretteiket, barátaikat, ismerőseiket vette el a járvány” – írta a főpolgármester, valamint hozzátette, hogy ezzel a gesztussal szeretnék megköszönni a frontvonalban harcoló orvosok, rezidensek, ápolók, mentősök munkáját, és azokét is, akik a korlátozások idején működtetik Magyarországot.

Mint Karácsony is jelezte, Magyarországon nagyon nehéz járványügyi helyzetet hozott a harmadik hullám, az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) adataira hivatkozva arról számolt be, hogy a pénteki és szombati halálozási adatok alapján egymillió főre vetítve hazánkban hunytak el a legtöbben egész Európában.

„Tudom, az egy perces csend gesztusa nem csökkenti a gyász fájdalmát, nem enyhíti a sok szenvedést, amit a járvány és annak következményei okoznak. De talán alkalmas arra, hogy emlékeztessük magunkat: nem törődhetünk bele, nem fásulhatunk bele a nap mint nap közölt drámai adatokba”

fogalmazott.

Karácsony kiemelte, az adatok, a számok és a statisztikák mögött sorsok és emberek vannak, „emberek, akik szerettek és akiket szerettek”. Mint fogalmazott, a hiányuk pótolhatatlan, és kötelesség emlékezni rájuk, valamint osztozni a gyászukban, illetve „nincs nap, hogy ne tartoznánk hálával azoknak, akik életekért küzdenek a kórházakban és a rendelőkben, a mentőautókban”.

„Az emlékezés és a hála gesztusai nem az egyre alpáribb hangú politikai viták felhangosítását, hanem éppen azok lehalkítását célozzák. Mert a vírus nem válogat, nincs kormánypárti járvány és ellenzéki járvány, miként nincs kormánypárti oltás és ellenzéki oltás sem. A drámai halálozási adatok, a járvány pusztítása csakis az együttműködés és az együttérzés parancsát rója minden döntéshozóra”

hívta fel a figyelmet.

Karácsony a bejegyzés végén mindenkit arra kér, tartson még ki, habár tudja, hogy fogyóban van a türelem. Mint mondta, még ki kell bírnunk, és vigyázni kell egymásra, valamint magunkra, és végezetül arra kért mindenki, csatlakozzanak az egy perces csend kezdeményezéséhez – nem csak Budapesten.

Egy perc csend – Budapest csatlakozik az európai nagyvárosokat tömörítő Eurocities kezdeményezéséhez, és jövő szerdán,…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. március 21., vasárnap