Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,19 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,150 $

Csatlakozott Budapest is a kezdeményezéshez, egy perc néma csenddel fognak emlékezni az áldozatokra

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy a főváros csatlakozik az Eurocities kezdeményezéséhez, és március 24-én egy perc némasággal fognak megemlékezni a koronavírus-járvány halálos áldozatairól.

...svg content...Budapest, 2020. március 2. A budavári Nagyboldogasszony-templom, ismertebb nevén Mátyás-templom, a várnegyedben. Előtte a Hotel Clark Budapest. MTVA/Bizományosi: Balaton József
Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A koronavírus-járvány harmadik hulláma nagyon erősen tombol Magyarországon a lezárások ellenére, mely sosem látott halálozási adatokat eredményezett, az elmúlt hét során több alkalommal is megdőltek a korábbi rekordok. Jelen állás szerint a járvány kitörése óta 18 262 honfitársunk hunyt el a fertőzés szövődményeiben.

Karácsony Gergely erre tekintettel pedig bejelentette, hogy Budapest csatlakozik az európai nagyvárásokat tömörítő Eurocities kezdeményezéséhez, és jövő szerdán, március 24-én „egy perc némasággal” emlékeznek meg a koronavírus-járvány áldozatairól, és mindazokról, akik bármilyen módon elszenvedik a járvány következményeit. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

„Március 24-én déli 12-kor egy rövid percre megáll a közösségi közlekedés is Budapesten, hogy osztozzunk azok gyászában, akiktől szeretteiket, barátaikat, ismerőseiket vette el a járvány” – írta a főpolgármester, valamint hozzátette, hogy ezzel a gesztussal szeretnék megköszönni a frontvonalban harcoló orvosok, rezidensek, ápolók, mentősök munkáját, és azokét is, akik a korlátozások idején működtetik Magyarországot.

Mint Karácsony is jelezte, Magyarországon nagyon nehéz járványügyi helyzetet hozott a harmadik hullám, az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) adataira hivatkozva arról számolt be, hogy a pénteki és szombati halálozási adatok alapján egymillió főre vetítve hazánkban hunytak el a legtöbben egész Európában.

„Tudom, az egy perces csend gesztusa nem csökkenti a gyász fájdalmát, nem enyhíti a sok szenvedést, amit a járvány és annak következményei okoznak. De talán alkalmas arra, hogy emlékeztessük magunkat: nem törődhetünk bele, nem fásulhatunk bele a nap mint nap közölt drámai adatokba”

fogalmazott.

Karácsony kiemelte, az adatok, a számok és a statisztikák mögött sorsok és emberek vannak, „emberek, akik szerettek és akiket szerettek”. Mint fogalmazott, a hiányuk pótolhatatlan, és kötelesség emlékezni rájuk, valamint osztozni a gyászukban, illetve „nincs nap, hogy ne tartoznánk hálával azoknak, akik életekért küzdenek a kórházakban és a rendelőkben, a mentőautókban”.

„Az emlékezés és a hála gesztusai nem az egyre alpáribb hangú politikai viták felhangosítását, hanem éppen azok lehalkítását célozzák. Mert a vírus nem válogat, nincs kormánypárti járvány és ellenzéki járvány, miként nincs kormánypárti oltás és ellenzéki oltás sem. A drámai halálozási adatok, a járvány pusztítása csakis az együttműködés és az együttérzés parancsát rója minden döntéshozóra”

hívta fel a figyelmet.

Karácsony a bejegyzés végén mindenkit arra kér, tartson még ki, habár tudja, hogy fogyóban van a türelem. Mint mondta, még ki kell bírnunk, és vigyázni kell egymásra, valamint magunkra, és végezetül arra kért mindenki, csatlakozzanak az egy perces csend kezdeményezéséhez – nem csak Budapesten.

Egy perc csend – Budapest csatlakozik az európai nagyvárosokat tömörítő Eurocities kezdeményezéséhez, és jövő szerdán,…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. március 21., vasárnap

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.