Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,290 $

Budapesten és három megyében indul a szúnyoggyérítés – 1700 hektárnyi terület érintett

Ismét kezdetét veszi a katasztrófavédelem szúnyoggyérítési akciója.

...svg content...Fotó: Unsplash/Егор Камелев
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A katasztrófavédelem keddi beszámolója szerint Budapest mellett Komárom Esztergom, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében lesz szúnyoggyérítés, összesen 1700 hektáron: a héten Komárom-Esztergom vármegye Duna-menti részén, Budapest vízpartjain, a Csepel-sziget térségében, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében végeznek biológiai szúnyoggyérítést.

A héten kezdődő szúnyoggyérítés keretében – biológiai módszerrel – egy természetes baktérium által előállított fehérjét tartalmazó szert juttatnak a vízbe, mely kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el. Soron kívül Alaszka „rozsdásodó” folyói már az űrből is látszanak, elsavasodtak az egykor kristálytiszta vizek

A csípőszúnyogokkal járó kellemetlenségeket javarészt a késő tavaszi és a nyári hónapokban tapasztalhatjuk meg, annak érdekében pedig, hogy megelőzzük tömeges elszaporodásukat, s csökkentsük a később pedig a szúnyoginvázió mértékét, kiemelten fontos a tavaszi lárvák ellen védekezni.

A közleményben rámutattak, mostanra az összefüggő, nagy kiterjedésű, repülőről kezelhető vízterek visszaszorultak, a megmaradt, elszórtan elhelyezkedő kisebb szúnyogtenyészőhelyek kezelése már a földről történik. Terepjáróra szerelt nagynyomású gépekkel, háti permetezővel, valamint csónakra rögzített kijuttató berendezéssel dolgoznak a szakemberek, a cél, hogy a lehető legtöbb élőhelyet elérjék.

Természetvédelmi területeken még a biológiai módszer is csak külön engedéllyel, korlátozottan alkalmazható. A katasztrófavédelem által megbízott rovartani szakértők a beavatkozások hatékonysága érdekében folyamatosan vizsgálják a szúnyogok élőhelyeit és felügyelik a kivitelezési munkálatokat.

Magyarországon mintegy ötven csípőszúnyogfaj fordul elő, ezeknek csak kisebb része támadja az embert. Sok szúnyog nem folyó- vagy tópart mellett él, hanem emberközeli életmódot folytat. Ilyenek az őshonos házi szúnyogok mellett az elmúlt években betelepült inváziós fajok is. A ház körül összegyűlt kisvizekben fejlődő szúnyoglárvák ellen nem lehet központilag védekezni, ezért az élőhelyeik megszüntetése mindannyiunk közös érdeke.

A Manchester United edzője azt mondja, ha kirúgják, majd máshol nyer trófeákat

Ten Hag egyelőre nem tudja, mi lesz vele, az FA-kupa megnyerését követően már nem volt olyan magabiztos, mint előtte.