Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,84 Ft
Euró
386,47 Ft
Font
454,21 Ft
Bitcoin
69,477 $

A bolondok aranya sokkal értékesebb lehet, mint eddig gondolták

Az Egyesült Államokból származó piritmintákban meglepő mennyiségű lítiumot találtak.

...svg content...Fotó: unsplash
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Shailee Bhattacharya, a Nyugat-Virginiai Egyetem IsoBioGeM Laboratóriumában Shikha Sharma professzorral együttműködve, üledékes kőzetminták elemzése során fedezte fel a pirit magas lítiumtartalmát.

A tudóscsoport ígéretes eredményeik kapcsán az Európai Földtudományi Unió (EGU) 2024-es gyűlésén tart majd bővebb tájékoztatást, ugyanakkor kiemelték, hogy azt még vizsgálják, mennyire általános jelenség a pirit ilyen mértékű lítiumtartalma. Soron kívül Autoimmun betegségekre utalhat az, ha valakit gyakran gyötörnek rémálmok

A kérdés mindazonáltal igen fontos problémákra nyújthat választ, hiszen a lítium napjaink egyik legkeresettebb alapanyaga, és rövidesen sokkal többre lesz belőle szükség, mint amennyit jelenleg kitermelnek – írja az IFLScience.

„Évente körülbelül 100 000 tonnát termelünk lítiumból” – magyarázta Hannah Ritchie, az Oxfordi Egyetem adattudósa a járműipar zöld átállásról szóló bejegyzésében. Mint kiemelte, az előrejelzések szerint 2030-ra ennek 2,5-5-szörösére lesz szükség, vagyis 240 000-450 000 tonnára.

Jelen pillanatban pedig úgy tűnik, hogy nem is annyira a hiány a probléma, hanem inkább a kitermelési kapacitás, így az olyan új potenciális források, mint a pirit, valóban jó hír lehet az akkugyártás kapcsán. Ráadásul a kiaknázása is környezetbarát módon végezhető, és az ipari hulladékokból is ki tudnák nyerni.

Az agyszövetek hibernálása többé nem sci-fi, már a károsodástól sem kell tartani

Nagyon fontos előrelépést értek el kínai orvosok, pár éve ez még elképzelhetetlen volt.