Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
362,41 Ft
Euró
392,13 Ft
Font
457,86 Ft
Bitcoin
61,211 $

Mindenki előtt megnyílt egy új közösségi oldal

Meglehet, hogy kicsit késve született meg a megívásos rendszer elhagyásáról szóló döntés.

Fotó: Unsplash/Priscilla Du Preez 🇨🇦
PC

Takács Petra

Szerkesztő

A Twitter, mai nevén már X leváltására készült decentralizált protokolt használó Bluesky szerdán bejelentette, hogy mostantól mindenki előtt nyitva áll. Korábban a platform még bétafázisban volt, és csak azok regisztrálhattak, akik meghívókóddal rendelkeztek vagy várólistán szerepeltek.

A Bluesky egy X-hez nagyon hasonló mikroblog-szolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy legfeljebb 300 karakteres üzeneteket tegyenek közzé. A Twitterrel ellentétben azonban a Bluesky az AT Protocol nevű nyílt szabványon alapul, amely lehetővé teszi, hogy szélesebb körből érkezzenek rá fejlesztések. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Jay Graber, a Bluesky vezérigazgatója szerint a platform célja, hogy a felhasználók nagyobb kontrollt kapjanak adataik és online élményeik felett, valamint hogy elősegítse az innovációt és a sokszínűséget a közösségi média területén.

A Bluesky 2021-es indulása óta folyamatosan növekszik, 2024 januárjában már több mint 3 millió regisztrált felhasználóval és 500 ezer napi aktív felhasználóval rendelkezett. A platform néhány prominens személyiséget is vonzott, például a Twitter társalapítóját, Jack Dorsey-t, aki a platform egyik megálmodója is egyben.

Érdekesség, hogy korábban olyannyira komolyan vették a meghívásos rendszert, hogy még az Egyesült Államok regnáló elnökének, Joe Bidennek sem hoztak létre profilt a meghívó megléte nélkül. Kérdés azonban, hogy a mostani döntés nem jött-e későn, hiszen az X is nagy átalakuláson megy keresztül, mellette pedig a Meta is elindította már Threads néven futó hasonló szolgáltatását.

FELKAPOTT