Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,30 Ft
Euró
392,70 Ft
Font
458,63 Ft
Bitcoin
60,737 $

A BKK idei első lakossági fórumán Megyer és Káposztásmegyer közlekedésfejlesztése volt fókuszban

Megtartotta az idei év első lakossági fórumát a BKK.

Fotó: MTI/Varga György
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Az újpesti térség közösségi közlekedésének hálózatfejlesztése volt a téma a legutóbbi BKK Agóra lakossági fórumon. A fővárosi közlekedésszervező szakemberei bemutatták többek között, hogyan létesíthető közvetlen összeköttetés Megyer és Káposztásmegyer I. lakótelep között, az érdeklődők pedig elmondták észrevételeiket, javaslataikat, és kérdezhettek a BKK szakembereitől.

Az év első BKK Agóra elnevezésű lakossági fórumát tartotta a Budapesti Közlekedési Központ. A kezdeményezés célja, hogy a Budapesten élők és közlekedők beszélgessenek azokkal a szakemberekkel, akik a várostervezéssel, a közösségi közlekedés fejlesztésével foglalkoznak. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

A február 2-i, pénteki találkozó a társaság közlése szerint kitűnő lehetőséget adott arra, hogy a BKK szakemberei megvitassák a káposztásmegyeri és megyeri lakosokkal a két városrészt érintő hálózati kérdéseket, illetve a tervezett változásokat. A BKK közösségi közlekedési szolgáltatásfejlesztési vezetője, Schulek Tibor bemutatta a tervezett három fő hálózati átalakítást.

A lakossági fórumon napirendre került

  • a Megyer és Káposztásmegyer I. lakótelep közvetlen kapcsolatának megteremtése;
  • a kapcsolat javítása Káposztásmegyer lakótelepen belül, illetve Békásmegyerrel;
  • valamint a 12-es villamos meghosszabbítása a Lehel térig.

Fontosabb közlekedési csomópontok, iskolák, üzletek válhatnak elérhetővé

Az eseményen elhangzott, hogy régóta hiányzik Megyer kertvárosi része felől egy közvetlen buszkapcsolat a Káposztásmegyer I. lakótelep felé, ahol uszoda, számos új üzlet és oktatási intézmény is található. Több szülő hangsúlyozta, hogy sokat segítene, ha gyermekeik busszal közlekedhetnének a városrészek között, és nem kellene naponta akár többször is autóval megtenniük az utat. A BKK jelenleg több buszvonal meghosszabbítását is vizsgálja, amelyek pótolhatnák a hiányzó kapcsolatot. Emellett kérésként fogalmazódott meg, hogy a kerület a buszhálózat fejlesztésén túl a kerékpározási lehetőségeket is javítsa a két városrész között.

Kiemelt téma volt az akadálymentesítés: kerekesszékkel közlekedő lakosok is részt vettek a fórumon, akik elsősorban a villamos teljes akadálymentesítésével kapcsolatban fogalmazták meg észrevételeiket és javaslataikat. A 14-es villamos vonalán 2021 óta közlekedik alacsony padlós CAF-villamos, ám az összes megálló akadálymentesítése hosszabb távú fejlesztés keretében valósulhat meg. Kiderült, hogy egy új buszjárat indítása Káposztásmegyer felől Megyer és Újpest központi része felé azért lenne kedvező, mert a villamos teljes akadálymentesítéséig is alacsony padlós kapcsolatot biztosítana a metró és Újpest-központ felé.

Vonzóbb szolgáltatás a lakótelepen belül

A telt házas lakossági fórumon a BKK szakemberei elmondták még, hogy

  • vizsgálják a 126-os, a 126A, valamint a 296-os és a 296A buszjárat jobb összehangolását annak érdekében, hogy ne legyenek kihasználatlan járatok, és vonzóbb szolgáltatást biztosítsanak a káposztásmegyeri lakótelepen belül, illetve Békásmegyer felé;
  • továbbá felvetődött a 121-es autóbusz útvonalának lehetséges meghosszabbítása Rákospalota-Újpest vasútállomástól Káposztásmegyer, Szilas-patakig, így biztosítva a lakótelep belsőbb részeinek elérését.

Az újpesti térség hálózatfejlesztésének végső kialakítása előtt a BKK online társadalmi egyeztetést indít a honlapján, ahol azok is elmondhatják véleményüket a tervezett változtatásokról, akik a BKK Agóra eseményen nem tudtak részt venni.