Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,597 $

Bergamóban egy év után is hatalmas a koronavírus okozta gyász

Koronavírus-fertőzés következtében elhunyt emberek sírjai Milánóban 2021. március 18-án. Előző nap az olasz szenátus elfogadott egy törvényjavaslatot, amely értelmében március 18-át jelölték ki az új koronavírus halálos áldozatainak országos emlék- és gyásznapjává. MTI/EPA/ANSA/Paolo Salmoirago
Külföld
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A koronavírus-járvány első hullámának egyik legmegrázóbb jelenetsora volt, amikor Bergamo városában koporsókkal megrakott teherautók vonultak fel. Egy év eltelt, de az emlékek még mindig frissek.

A város papjának, Marco Bergamellinek volt olyan napja tavaly, amikor tízpercenként kellett megáldania egy halottat. Az AFP-nek elmondta, egyszer a város temetőjéhez tartozó kápolnában 132 koporsó sorakozott.

Soron kívül Megszöktek a börtönből, majd elmentek palacsintázni: a vendégek buktatták le őket

A hadsereg teherautói naponta 70 holttestet vittek el a kápolnából, ahol azután kezdték el tárolni őket, hogy a helyi halottasházak beteltek. Más északi városok, például Bologna és Ferrara temetőibe vitték el őket. Az ott maradókat gyorsan, gyakran csak az elhunyt nevét és képét tartalmazó táblával temették el.

A város szinte összes lakója elvesztett egy ismerőst. Csak tavaly márciusban 670 ember hunyt el a 120 ezer lakost számláló városban, ami ötször magasabb, mint az akkor megszokott halálozási arány.

„Az emberek akkor látták utoljára a szeretteiket, amikor lázasan elvitte őket egy mentő. Már hamvakként tértek vissza, anélkül, hogy bárki elbúcsúzhatott volna tőlük. Mintha háború lett volna.”

Mario Draghi miniszterelnök tegnap emlékezett meg Bergamóban a járvány több, mint százezer olasz áldozatától, azonban mivel a várost és az országot egy újabb hullám miatt ismét le kell zárni, és ismét megtelt az intenzív osztály a kórházban koronavírusos betegekkel.

A városban sokan kritizálják a hatóságokat, amiért lassan reagáltak a tavalyi krízis méretére és nem tiltották be a gyűléseket hamarabb. Egy helyi temetkezési családi vállalkozás tagja beszélt arról, milyen volt az első hullám:

„Március elején láttunk embereket koronavírusban elhunytak temetésére elmenni. Hetekkel később már őket temettük. Általában évente 1400 temetést szervezünk, tavaly azonban csak májusban sikerült ezret.”

Hogy elbúcsúzhassanak a rokonaiktól, a halottaskocsi elhajtott az elhunyt rokonainak háza előtt, sokaknak azonban így sem adatott meg, hogy rendesen gyászolhassanak. Például Luca Fuscónak sem, akinek 85 éves apja tavaly március 11-én hunyt el egy nyugdíjasotthonban.

„Egy hónapig azt sem tudtuk, hol van apám holtteste.”

Fusco fia készített egy Facebook-csoportot, mely mára már hetvenezer tagot számlál, és amely igazságot követel a halottaknak. A csoport már 250 keresetet indított a hatóságok ellen a koronavírus-járvány kezelése miatt.

Miután tavaly február végén az első esetek megjelentek a tartományban, a vezetőknek két hétig tartott teljesen lezárni Lombardiát, ezt a példát a következő napon az egész ország követte. Fusco szerint senki sem akarta lezárni az Olaszország gazdasági motorjának számító területet.