Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,19 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,150 $

Bergamóban egy év után is hatalmas a koronavírus okozta gyász

A koronavírus-járvány első hullámának egyik legmegrázóbb jelenetsora volt, amikor Bergamo városában koporsókkal megrakott teherautók vonultak fel. Egy év eltelt, de az emlékek még mindig frissek.

...svg content...Koronavírus-fertőzés következtében elhunyt emberek sírjai Milánóban 2021. március 18-án. Előző nap az olasz szenátus elfogadott egy törvényjavaslatot, amely értelmében március 18-át jelölték ki az új koronavírus halálos áldozatainak országos emlék- és gyásznapjává. MTI/EPA/ANSA/Paolo Salmoirago
Külföld
Author image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A város papjának, Marco Bergamellinek volt olyan napja tavaly, amikor tízpercenként kellett megáldania egy halottat. Az AFP-nek elmondta, egyszer a város temetőjéhez tartozó kápolnában 132 koporsó sorakozott.

A hadsereg teherautói naponta 70 holttestet vittek el a kápolnából, ahol azután kezdték el tárolni őket, hogy a helyi halottasházak beteltek. Más északi városok, például Bologna és Ferrara temetőibe vitték el őket. Az ott maradókat gyorsan, gyakran csak az elhunyt nevét és képét tartalmazó táblával temették el. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

A város szinte összes lakója elvesztett egy ismerőst. Csak tavaly márciusban 670 ember hunyt el a 120 ezer lakost számláló városban, ami ötször magasabb, mint az akkor megszokott halálozási arány.

„Az emberek akkor látták utoljára a szeretteiket, amikor lázasan elvitte őket egy mentő. Már hamvakként tértek vissza, anélkül, hogy bárki elbúcsúzhatott volna tőlük. Mintha háború lett volna.”

Mario Draghi miniszterelnök tegnap emlékezett meg Bergamóban a járvány több, mint százezer olasz áldozatától, azonban mivel a várost és az országot egy újabb hullám miatt ismét le kell zárni, és ismét megtelt az intenzív osztály a kórházban koronavírusos betegekkel.

A városban sokan kritizálják a hatóságokat, amiért lassan reagáltak a tavalyi krízis méretére és nem tiltották be a gyűléseket hamarabb. Egy helyi temetkezési családi vállalkozás tagja beszélt arról, milyen volt az első hullám:

„Március elején láttunk embereket koronavírusban elhunytak temetésére elmenni. Hetekkel később már őket temettük. Általában évente 1400 temetést szervezünk, tavaly azonban csak májusban sikerült ezret.”

Hogy elbúcsúzhassanak a rokonaiktól, a halottaskocsi elhajtott az elhunyt rokonainak háza előtt, sokaknak azonban így sem adatott meg, hogy rendesen gyászolhassanak. Például Luca Fuscónak sem, akinek 85 éves apja tavaly március 11-én hunyt el egy nyugdíjasotthonban.

„Egy hónapig azt sem tudtuk, hol van apám holtteste.”

Fusco fia készített egy Facebook-csoportot, mely mára már hetvenezer tagot számlál, és amely igazságot követel a halottaknak. A csoport már 250 keresetet indított a hatóságok ellen a koronavírus-járvány kezelése miatt.

Miután tavaly február végén az első esetek megjelentek a tartományban, a vezetőknek két hétig tartott teljesen lezárni Lombardiát, ezt a példát a következő napon az egész ország követte. Fusco szerint senki sem akarta lezárni az Olaszország gazdasági motorjának számító területet.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.