Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,40 Ft
Euró
393,86 Ft
Font
459,89 Ft
Bitcoin
62,385 $

Ausztrália és Kanada sem lesz ott a tokiói olimpián

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság döntése értelmében az ország sportolói egészen biztosan nem vesznek részt a játékokon, a kanadaiak pedig bojkottra készülnek arra az esetre, ha nem kerül elhalasztásra az esemény 2021-ig.

Sport

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Hétfőn reggel jött a hír, ami egy lavinát indíthat be az egész sportvilágban.

A hivatalos közlemény szerint Ausztrália egyetlen sportolót sem küld majd Tokióba – mindenki a játékok 2021-es megrendezésére készül. Soron kívül Eltiltást kapott a Ferencváros edzője, Sztankovics

Ez a bejelentés azután történt, hogy vasárnap éjjel a Kanadai Olimpiai Bizottság bojkottot hirdetett a koronavírus-járvány miatt.

A Tokióban megrendezendő nyári olimpiai játékoknak július 24-én kellene kezdődni, ez az időpont azonban egyre valószínűtlenebb. A japán miniszterelnök is beismerte, hogy a jelenlegi helyzetben „nem lenne helyes döntés” a világesemény lebonyolítása.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy hónapon belül hivatalos döntést fog hozni, Ausztrália és Kanada viszont nem vártak, hanem azonnal léptek.

„Az AOC (Ausztrál Olimpiai Bizottság) az ausztrál sportolókat arra kötelezi, hogy felkészülésüket a tokiói nyári olimpiára 2021 nyarára ütemezzék a Nemzetközi Olimpiai Bizottság potenciális halasztása és az ausztrál közegészségügyben, valamint a világ más részein uralkodó állapotok miatt.

Az AOC szerint a sportolóknak saját és környezetük egészségére kell összpontosítaniuk, vissza kell térniük családjaikhoz és ezért tárgyalni kell az illetékes szövetséggel.

Az AOC igazgatósága videokonferenciát tartott ma reggel és egyhangúlag megszavazta, hogy a hazai és a külföldi körülmények miatt az ausztrál csapat nem fog részt venni az eseményen.”

áll a hivatalos közleményben.

Kanada szintén hasonló elhatározásra jutott. A kialakult komoly nemzetközi szituáció arra kényszerítette a szövetséget, hogy azonnali hatállyal megtiltsák a sportolók számára a felkészülést és a kiutazást.

„A COC (Kanadai Olimpiai Bizottság) és a CPC (Kanadai Paralimpiai Bizottság) a sportolói bizottságok és a nemzeti sportolói szövetségek, valamint Kanada kormányának támogatásával arra e nehéz döntésre jutott, hogy Kanada nem fogja kiküldeni csapatait a 2020-as nyári olimpiára.

A COC és a CPC felkéri a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságot arra, halassza el egy évvel a játékokat, mi pedig segíteni és támogatni fogjuk őket annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen az olimpia átszervezése.

Tisztában vagyunk vele, hogy a halasztás komplex problémákat idéz elő, azonban sportolóink, valamint a világ közösségének egészsége és biztonsága számunkra sokkal fontosabb.

Ez nem kizárólag a sportolók, hanem az emberek egészségéről is szól. A koronavírus kockázatai miatt nem biztonságos sportolóink, azok családja, valamint a teljes kanadai sportközösség számára a játékokra való felkészülés. Valójában ez teljesen az ellenkezője azoknak az óvintézkedéseknek, amelyeket minden kanadai állampolgárnak be kell tartania.

A COC és a CPC meg szeretné köszönni minden sportolónak, partnernek és a kanadai sportközösségnek a megértésüket és azt, hogy felemelték hangjukat ezekben a példátlan időkben.

Bízunk benne, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság egyet fog érteni velünk abban, hogy a kollektív felelősségtudat és közösségünk védelme, valamint a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében a játékok elhalasztása a legjobb döntés.”

állapította meg a Kanadai Olimpiai Bizottság.

Ezen a hétvégén a koronavírusos esetek száma átlépte a 300 ezret, ezek közül sajnos 14 ezer halálos volt. Az olimpiákon a világ 200 országának több, mint 10 ezer sportolója szokott részt venni, nem beszélve a szervezőkről, a sportbírókról, a szurkolókról és a média képviselőiről, így teljesen érthető, hogy mindenki a halasztást várja, ugyanis ez lenne a legjobb döntés a mostani helyzetben.

Soha nem volt még ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat közzétette legfrissebb adatait.