Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,04 Ft
Euró
389,44 Ft
Font
455,16 Ft
Bitcoin
54,397 $

Szigorítják az antibiotikum-felírás követelményeit az élelmiszer-termelő állatok esetében

Erről minden állatorvosnak érdemes tudnia.

Fotó: Depositphotos
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Nébih a honlapján közzétett friss közleményében hívta fel az élelmiszer-termelő állatokat kezelő állatorvosok figyelmét arra, hogy a vonatkozó rendelet* értelmében 2024. január 1-től élelmiszer-termelő állatok számára antibiotikumot kizárólag hatósági engedéllyel rendelkező állatorvos írhat fel.

Az engedély megléte a vényen található FELIR azonosító segítségével ellenőrizhető a Nébih központi keresőjében. A felületen a jogosultsággal rendelkező állatorvos neve mellett az „antibiotikum-hatóanyag tartalmú készítményre állatorvosi vény kiadása élelmiszer-termelő állat részére” szöveg szerepel. Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

Hogyan szerezhető meg a hatósági engedély?

A jogosultság az Állatorvostudományi Egyetem és a Nébih közös, hatósági jellegű képzésének elvégzésével, valamint sikeres vizsga esetén szerezhető meg.

Mentesülnek a posztgraduális tanfolyam és a vizsga alól azok a 2019 óta végzett állatorvosok, akik teljesítették az antibiotikumok felelős alkalmazására irányuló graduális tantárgy követelményeit.

A hatósági bizonyítvány 5 évig érvényes, amelyet (a lejártát megelőzően) újabb képzésen való részvétellel kell megújítani.

Hivatkozott jogszabály:

*A 27/2021. (VIII. 11.) AM rendelet – az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet módosításáról