Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,48 Ft
Euró
383,68 Ft
Font
450,38 Ft
Bitcoin
68,847 $

Álcserepesteknősök sodródtak partra az Egyesült Királyságban, több ezer kilométerre az otthonuktól

Rengetegen fogtak össze, hogy az eltévedt teknősöket megmentsék.

...svg content...Fotó: Unsplash/Adolfo Félix
Greenbox

Borbély Fanni

Szerkesztő

Három álcserepesteknőst mosott partra a víz az angol partoknál, több ezer kilométerre a meleg mediterrán vizektől, ahol alapvetően élnek. Szakértők úgy vélik, hogy a legutóbbi viharokat követő viharos tenger sodorta el őket, melynek következtében Dorsetben, Cornwallban és Kentben partra sodródtak.

Arra is figyelmeztettek, hogy mivel az álcserepesteknősök hidegvérűek, és nem képesek szabályozni a hőmérsékletüket, a brit vizekben hipotermiától szenvedhetnek. Susan Tierney, a British Divers Marine Life Rescue munkatársa a Sky Newsnak nyilatkozva megosztotta: Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

„Látjuk, hogy a viharok és a viharos tengerek miatt a partra sodort teknősöket a brit vizekbe sodorja a víz, melyek túl hidegek számukra. Gyakran szenvednek hipotermiától, kiszáradnak, és néha éheznek is. Néhány jószándékú ember megpróbálta visszaterelni a vízbe az egyik teknőst, de ez nem a legjobb megoldás. El kell jutnunk hozzájuk, és szakemberhez kell vinnünk őket, aki fokozatosan meg tudja emelni a hőmérsékletüket.”

A szomorú eseménysorozat nyomán arra kérnek mindenkit, aki teknőst lát a partokon, hogy azonnal hívja a British Divers Marine Life Rescue segélyszolgálatot, készítsen fényképeket a faj azonosítása érdekében, és tegye a teknőst egy száraz törülközőbe, hogy segítsen fenntartani a hőmérsékletét.

Susan Tierney megosztotta, attól tart, hogy az elkövetkező napokban még több teknős partra vetődhet, megjegyezve, hogy egy Kentben talált teknőst egy jó szándékú ember visszaemelt a tengerbe, s ennek következtében elpusztult; ahogyan két másik is erre a sorsra jutott.