Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,77 Ft
Euró
397,54 Ft
Font
470,44 Ft
Bitcoin
63,876 $

Alaszka „rozsdásodó” folyói már az űrből is látszanak, elsavasodtak az egykor kristálytiszta vizek

A kutatók megfejtették a riasztó jelenség okát, ami semmi jót nem jelent a környezetre nézve.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő

Alaszka távoli területein több tucatnyi patak és folyó korábban kristálytiszta vize vált rozsdás árnyalatúvá. Egy új tanulmány szerint a jelenséget a felmelegedés okozza, mely a permafroszt, vagyis a folyton fagyott föld felolvadása idézte elő, aminek nedvességtartalma a vízbe szivárgott.

Emiatt megemelkedett a víz vas-, cink-, nikkel-, réz- és kadmiumtartalma, melynek súlyos következményei lehetnek az élővilágra nézve, emellett pedig az ivóvíz minőségére is – számolt be róla az IFL Science.

Az amerikai Nemzeti Parkszolgálat, a földtani intézet és a Kaliforniai Davis Egyetem tudósai nemrégiben Alaszka északi részén, a Brooks-hegységben végeztek megfigyeléseket, és legalább 75 olyan patakot, illetve folyót találtak, amelyek az elmúlt tíz évben narancssárgára színeződtek.

Jon O’Donnell, a Nemzeti Parkszolgálat sarkvidéki megfigyelőhálózatának ökológusa szerint minél nagyobb területet fedeznek fel, annál több hasonló folyóval találkoznak. A kapcsolódó tanulmányban kiemelték, hogy az elszíneződött folyószakaszok helyenként már olyan nagy kiterjedésűek, hogy a műholdfelvételeken is kivehetők.

A vízből vett minták megerősítették, hogy annak kémiai összetétele az elmúlt évtizedben gyökeresen megváltozott. Az Agashashok folyó medencéjében található víz egy része például hihetetlenül savassá vált, pH-értéke mindössze 2,6 volt – ez megközelíti a citromlé vagy az ecet savasságát. Ennek hatására a növényzet a partszakaszon megfeketedett és elhalt.

„Ahogy az éghajlat tovább melegszik, arra számítunk, hogy a permafroszt tovább olvad, így ahol ilyen típusú ásványok vannak a fagyott földben, ott hasonló jelenségeket tapasztalhatnak majd” – fogalmazott O’Donell.

12 évesek megpofozták, a földre térdeltették, majd ellopták egy kisfiú focilabdáját Kispesten

A gyermek azt hitte, játszani szeretnének vele, ám kiderült, bántalmazás céljával közelítették meg a focipályán.