Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,55 Ft
Euró
396,27 Ft
Font
468,93 Ft
Bitcoin
61,332 $

Akasztással való fenyegetéssel vette rá intézkedésre a rendőrséget egy ittas vanyarci férfi

Az ügyészség szerint a részeg férfi terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettét követte el.

...svg content...Fotó: Depositphotos
Bűnügy

Takács Petra

Szerkesztő

A Nógrád Vármegyei Főügyészség terrorcselekménnyel fenyegetés miatt emelt vádat egy 45 éves vanyarci férfival szemben, telefonos fenyegetéssel kényszerítette intézkedésre a rendőrséget. A vád szerint a férfi 2023. május 27-én hat üveg bort ivott meg, és ittasan 22 óra 34 perckor felhívta a mobiltelefonjáról a 112-es segélyhívót.

Az operátorral közölte, hogy „amennyiben azonnal nem jönnek ki érte a rendőrök és viszik be őt tanúként kihallgatni a fia elleni büntetőeljárásban, akkor kinyírja, felakasztja azt a személyt, aki hamis terhelő vallomást tett a fiára.” A fenyegetést a rendőrség komolyan vette és egy rendőri egység a helyszínre vonult, majd a betelefonáló férfit előállították. Soron kívül Kunhalmi Ágnes: a Tisza Párt sikerét elsősorban az ellenzéki pártok marakodása táplálta

Az ügyészség szerint a férfi bűncselekményt követett el

Az elkövetéskor a férfi ittas volt. Az önhibából eredő ittasság nem menti az elkövetőt, hiszen az alkohol hatása közismert, ezért aki szeszes italt fogyaszt, számolnia kell azzal, hogy lerészegedhet, így tettéért teljes büntetőjogi felelősséggel tartozik, sőt, az ittas elkövetés súlyosító körülménynek számít. Aki abból a célból, hogy a rendőrséget arra kényszerítse, hogy valamit tegyen, erőszakos bűncselekményt követ el, megvalósítja a terrorcselekmény bűntettét. Ha ilyen cselekménnyel fenyegetőzik, a terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettét követi el.

A vádlott a telefonáláskor a „felakasztással és kinyírással” fenyegetéssel arra akarta kényszeríteni a rendőrséget, hogy az ő akarata szerint intézkedjenek, ezért a Nógrád Vármegyei Főügyészség a büntetlen előéletű férfival szemben terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt emelt vádat. Az ügyészség vele szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, a felmerült 322.140 forint bűnügyi költség megfizetése mellett.

Az ügyészség akkor indítványoz próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést, ha az eljárás adatai alapján alaposan feltehető, hogy az a tettest visszatartja újabb bűncselekmény elkövetésétől. Amennyiben az elkövető mégsem tanúsít törvénytisztelő magatartást és a próbaidő alatt elkövetett újabb bűncselekményt követ el, az emiatt kiszabott szabadságvesztés végrehajtása már nem függeszthető fel, és a korábban felfüggesztett büntetését is le kell töltenie. Az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék dönt.