Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,63 Ft
Euró
395,68 Ft
Font
468,36 Ft
Bitcoin
66,659 $

Akár személyesen is bocsánatot kérne Robert Ficótól a merénylője

Juraj Cintula kiszivárgott vallomása szerint egyedül követte el a bűncselekményt, tettét pedig őszintén megbánta.

...svg content...Fotó: Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylőjét veszik őrizetbe a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica). MTI/TASR/Radovan Stoklasa
Európa

Kiss László

Szerkesztő

A 71 éves Juraj Cintula május 15-én követett el merényletet Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen. A Markíza TV által megszerzett bírósági határozat szerint Cintula vallomásában kijelentette, hogy nem voltak társai a támadásban.

Cintula elmondása szerint két nappal a merénylet előtt döntött úgy, hogy Nyitrabányán rálő a miniszterelnökre. A támadás napján a pozsonyi kormányülés helyszínére hajtott, autóját egy bevásárlóközpont parkolójában hagyta, majd 12 óra 20 perc körül a nyitrabányai kultúrház elé érkezett. Amikor Robert Fico a kabinetülés végeztével kilépett az épületből, Cintula elővette a pisztolyát és tüzet nyitott, írja a Népszava. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

A támadó állítása szerint nem akarta megölni a miniszterelnököt, ennek ellenére öt lövést adott le, amelyek a hasán és a kezén sebesítették meg Ficót. A politikust életveszélyes állapotban szállították kórházba, ahol május 15-én egy ötórás, majd május 17-én egy kétórás műtéten esett át, mire állapotát sikerült stabilizálni.

Cintula vallomásában kifejezte őszinte megbánását, és jelezte, hogy írásban vagy személyesen is bocsánatot szeretne kérni Robert Ficótól.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.