Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,358 $

Akár tízszer több adatot is képes tárolni az agyunk, mint azt korábban gondolták

Nem csupán a tanulás, de az öregedés kapcsán is fontos információkkal szolgálhat a felfedezés.

...svg content...Fotó: unsplash
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A tudósok egy új módszerrel pontosan meg tudták mérni, hogy az agy mennyi információt képes tárolni, ami segíthet a tanulással kapcsolatos ismereteink bővítésében. A számítógépekhez hasonlóan az agy információtároló kapacitását is „bitekben” mérik, a tárolható bitek száma pedig a neuronok közötti kapcsolatokon, az úgynevezett szinapszisokon múlik.

Korábban a tudósok úgy vélték, hogy a szinapszisok korlátai az agy tárolókapacitását is negatívan befolyásolják, egy új tanulmány szerint azonban legalább tízszerannyi adatot képesek eltárolni, mint azt korábban hitték. Soron kívül Vitézy Dávid várja Karácsony Gergely újabb bocsánatkérését

Egy nemrég publikált tanulmányban a kutatók egy rendkívül pontos módszert fejlesztettek ki a patkányok agyának egy részében lévő neuronok közötti kapcsolatok felmérésére. Azzal, hogy a tudósok jobban megértették, hogyan erősödnek és gyengülnek a szinapszisok, pontosabban számszerűsítették, hogy ezek a kapcsolatok mennyi információt képesek tárolni.

Az emberi agyban több mint 100 trillió szinapszis van a neuronok között. Ahogy tanulunk, úgy növekszik az információátvitel az egyes szinapszisokon keresztül. A szinapszisok annak függvényében erősödnek vagy gyengülnek, hogy az őket alkotó neuronok mennyire aktívak – ez jelentős szerepet játszik az információ megtartásában.

A Neural Computation című folyóiratban közzétett elemzés ezen felül azt is vizsgálja, hogy az öregedés és az agyi kapcsolatokat rongáló betegségekre milyen hatással van az információ tárolásának mértéke – írja a Live Science.

Brüsszel mindenképpen be akarja hajtani a gigabírságot Orbán Viktor kormányán

Orbán Viktor miniszterelnök már javában dolgozik a válaszon, de ez egy minden eddiginél nehezebb harcnak tűnik Brüsszellel szemben.