Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,678 $

Az Adatvédelem Napja: új kihívások és feladatok várnak a NAIH-ra

A hatóság a nemzetközi ünnepnap alkalmából adott ki egy informatív közleményt.

Fotó: Unsplash/Tianyi Ma
Smart

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Adatvédelem Napja egy nemzetközi ünnepnap, melyet 2007. óta az Európa Tanács kezdeményezésére minden évben január 28-án ünneplünk – 1981-ben ugyanis ezen a napon nyílt meg aláírásra a Tanács 108. számú Adatvédelmi Egyezménye, mely az első adatvédelem területén elfogadott, jogilag kötelező erejű nemzetközi instrumentum. Az ünnepnap elsődleges célja a figyelem felkeltése és a kialakult jó gyakorlatok népszerűsítése – tájékoztatott Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

Emlékeztettek, a XXI. század kihívásai miatt az elmúlt években az adatvédelmi szabályozás fókuszába a digitális tér átfogó megújítása került: 2023-ban jelentős előrelépések történtek az uniós digitális jogszabálycsomag elfogadására, melynek egyik kiemelkedő jelentőségű eleme az ún. adatkormányzási rendelet (DGA). Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

A DGA célja az adatközpontú innováció, azaz a stratégiai területek, ágazatok (például: egészségügy, környezetvédelem, energiaügy, mezőgazdaság, mobilitás, pénzügyek, gyártás, közigazgatás) és az uniós országok közötti adatmegosztás megkönnyítése annak érdekében, hogy kihasználja az adatokban rejlő lehetőségeket az európai polgárok és vállalkozások javára.

2024. január 1-jétől a NAIH látja el a DGA szerinti „illetékes hatóságra” háruló feladatokat. A közeljövőt tekintve, 2025 szeptemberétől lesz közvetlenül alkalmazandó az Adatrendelet, mely a DGA „párjaként” elsősorban a magánszféra egymás közötti adatmegosztását szabályozza majd, különösen a közösen generált adatok kapcsán.

Természetesen ezek az új szabályozók a NAIH számára is új kihívásokat és feladatokat jelentenek, azonban a több évtizedes tapasztalatok azt mutatják, hogy adataink magas szintű védelméért – a digitális és az offline világban egyaránt – mindenki erőfeszítésére szükség van. A NAIH erre is szeretné felhívni a figyelmet ezen a napon.