Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,53 Ft
Euró
396,02 Ft
Font
468,76 Ft
Bitcoin
61,965 $

A Vörös Báróéhoz hasonló, de hibrid repülőgépen dolgozik egy brit cég

Egy porszívónál is halkabb, az első világháború három szárnypárral rendelkező repülőit idéző hibrid repülővel vágna a Faradair a környezetbarát repülők élvonalába.

Greenbox
Author image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A duxfordi Faradair 2026-ra már azt ígéri, Beha nevű repülőjük 2026-ban már utasokat is szállíthat, 2030-ban pedig már teljes flotta lesz a 18 üléses gépből, melynek egyik legnagyobb különlegessége, hogy a Vörös Báró által használt, három szárnypárú Fokker-gépekre emlékeztet.

A Daily Mail által bemutatott repülő hibrid meghajtású lesz, villanymotorokkal és bioüzemanyaggal működő hagyományos erőforrásokkal lesz felszerelve. A fel- és leszálláshoz a zajszennyezés csökkentése érdekében csak az előbbieket használja majd, így 70 decibeles lesz. Ennél a legtöbb porszívó is hangosabb, míg a hagyományos repülők motorjai a 140 decibelt is elérhetik. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Forrás: Twitter / Faradair

Repülés közben a bioüzemanyagok veszik át az irányítást, ezzel egy turbógenerátort hajtanak meg, illetve napelemekkel karöltve töltik újra a villanymotorokat. A „fenntartható kerozinként” emlegetett hajtóanyag bár felépítésében hasonlít a fosszilis üzemanyagokra, jóval kevesebb káros-anyagkibocsátással jár.

Az üzemanyaghoz használt étolajat és egyéb állati, illetve növényi olajokat, szilárd hulladékokat, textileket és ételmaradékokat, illetve egyéb szerves hulladékot használnak majd fel.

A háromszárnyú modell – melyhez hasonlót az 1920-as években gyártottak utoljára – egyik nagy riválisa az Airbus projektje lesz, akik egy propellerek által hajtott üzemanyagcellás repülőn dolgoznak, mely csupán vizet bocsát ki magából.

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.