Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,583 $

A Vörös Báróéhoz hasonló, de hibrid repülőgépen dolgozik egy brit cég

Greenbox
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Egy porszívónál is halkabb, az első világháború három szárnypárral rendelkező repülőit idéző hibrid repülővel vágna a Faradair a környezetbarát repülők élvonalába.

A duxfordi Faradair 2026-ra már azt ígéri, Beha nevű repülőjük 2026-ban már utasokat is szállíthat, 2030-ban pedig már teljes flotta lesz a 18 üléses gépből, melynek egyik legnagyobb különlegessége, hogy a Vörös Báró által használt, három szárnypárú Fokker-gépekre emlékeztet.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

A Daily Mail által bemutatott repülő hibrid meghajtású lesz, villanymotorokkal és bioüzemanyaggal működő hagyományos erőforrásokkal lesz felszerelve. A fel- és leszálláshoz a zajszennyezés csökkentése érdekében csak az előbbieket használja majd, így 70 decibeles lesz. Ennél a legtöbb porszívó is hangosabb, míg a hagyományos repülők motorjai a 140 decibelt is elérhetik.

Forrás: Twitter / Faradair

Repülés közben a bioüzemanyagok veszik át az irányítást, ezzel egy turbógenerátort hajtanak meg, illetve napelemekkel karöltve töltik újra a villanymotorokat. A „fenntartható kerozinként” emlegetett hajtóanyag bár felépítésében hasonlít a fosszilis üzemanyagokra, jóval kevesebb káros-anyagkibocsátással jár.

Az üzemanyaghoz használt étolajat és egyéb állati, illetve növényi olajokat, szilárd hulladékokat, textileket és ételmaradékokat, illetve egyéb szerves hulladékot használnak majd fel.

A háromszárnyú modell – melyhez hasonlót az 1920-as években gyártottak utoljára – egyik nagy riválisa az Airbus projektje lesz, akik egy propellerek által hajtott üzemanyagcellás repülőn dolgoznak, mely csupán vizet bocsát ki magából.