Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,21 Ft
Euró
384,44 Ft
Font
451,25 Ft
Bitcoin
67,927 $

A német Bundestag megszavazta az egységes járványügyi szabályokról szóló törvényt

A koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítását szolgáló egységes törvényt fogadott el a német szövetségi parlament (Bundestag), ez pedig azt jelenti, hogy ezentúl szigoríthatják az eddig meghozott járványügyi intézkedéseket.

...svg content...Fotó: Flickr/Medienmagazin pro
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

A fertőző betegségek és járványok elleni védekezésről szóló törvény módosításával bevezetik a szigorításokat tartalmazó úgynevezett vészfékrendszert, amely a szövetségi kormánytól és a tartományi kormányoktól függetlenül, automatikusan beindul minden közigazgatási egységben, ahol tartósan – egymás után három nap – száz fölött van az előző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, azaz a hétnapi fertőzésgyakoriság.

A szövetségi kormány előterjesztését név szerinti szavazáson a kormányoldal képviselőinek támogatásával, 342 igen szavazattal, 250 ellenszavazat és 64 tartózkodás mellett fogadták el. A Bundestag épületének (Reichstag) térségében több ezren tüntettek a vészfékrendszer ellen. A rendőrség egy demonstrációt feloszlatott, hét embert őrizetbe vettek. Soron kívül Cristiano Ronaldo megint történelmet írt a szaúdi ligában

A Bundestagban az ellenzék is élesen bírálta a javaslatot, leginkább a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt, amelynek vezérszónoka, Alexander Gauland társ-frakcióvezető úgy vélte, hogy a vészfékrendszer „támadás a szabadságjogok, a föderalizmus és a józan ész ellen”. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) részéről bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak, mert alkotmányellenesnek találják a szabályokat.

A vészfékrendszer legsúlyosabb szigorítása, hogy száz feletti hétnapi fertőzésgyakoriság esetén részleges kijárási korlátozást kell elrendelni este tíz és reggel öt óra között. A részlegesség azt jelenti, hogy a kutyasétáltatás, az egészségügyi séta és a kocogás éjfélig még engedélyezett, és halaszthatatlan ügy, például munkavégzés céljával bármikor el lehet menni hazulról.

A vészfékrendszer egy sor további szabályt is tartalmaz, így például a nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltok csak az úgynevezett click & collect üzemmódban tarthatnak nyitva, vagyis csupán kiadhatják a vevőknek az előre megrendelt árut.

A vészfékrendszer fő vonalairól már márciusban megállapodtak a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői, de nem mindenütt alkalmazták, ami politikai vitákat okozott. A szövetségi kormány a vita révén határozta el, hogy szövetségi szintű szabályozással igyekszik kikényszeríteni a SARS-Cov-2 harmadik hulláma miatt szükségesnek tartott szigorításokat.

A Bundestag után a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) következik, amely várhatóan nem tesz ellenvetést. A törvénymódosítás így még áprilisban érvénybe léphet.

Az új szabályozás csak addig érvényes, ameddig tart a koronavírus-járvány elleni védekezésre a szövetségi kormánynak adott különleges törvényhozási felhatalmazás. A Bundestag legutóbb június végéig hosszabbította meg a rendkívüli jogosítványokat, amelyekkel tavaly márciusban ruházták fel a kormányt, hogy az ország a kellő gyorsasággal megszervezhesse a védekezést a SARS-CoV-2 terjedésével szemben. A rendkívüli felhatalmazás visszavonásával visszaáll a korábbi rend, amelyben a tartományi kormányok hatásköre a járványok, fertőző betegségek elleni védekezés.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint a hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten 160,10-en áll, ami jelentős emelkedés az egy héttel korábbi 153,20-hoz képest. Az intézet kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 24 884 fertőződést szűrtek ki tesztekkel, ami ugyancsak jelentős növekedés az egy héttel korábbi 21 683-hoz képest. Az új esetekkel együtt 3 188 192 ember szervezetében mutatták ki a vírust.

Ugyanakkor a SARS-Cov-2 által okozott betegséggel (Covid-19)összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 331-re csökkent az egy héttel korábbi 342-ről. Az új halálesetekkel 80 634-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban – írja az MTI.

Gyurcsány keményen beszólt Magyar Péternek: „Te egy tőről metszett fideszes politikus vagy”

Gyurcsány Ferenc ismét jelentkezett, ezúttal kedd reggel osztotta ki Magyar Pétert, akit egy tőről metszett fideszes politikusnak nevezett, és egyúttal tehetségtelenebbnek is, mint Orbán Viktor miniszterelnököt