Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,41 Ft
Euró
394,09 Ft
Font
460,21 Ft
Bitcoin
62,175 $

Joe Biden az újabb tömeggyilkosság után szigorítana a fegyvertartáson

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kedden a tegnapi, 10 emberéletet követelő lövöldözésre reflektálva elmondta: elnökként minden rendelkezésére álló forrást arra fog fordítani, hogy biztonságban legyenek az emberek.

Kiefer Johnson egy csokor virágot helyez el egy King Soopers bevásárlóközpont parkolója körül felállított kerítésen a Colorado állambeli Boulderben 2021. március 23-án, miután előző nap tíz ember életét vesztette az áruházban egy fegyveres incidensben. A boulderi hatóságok később Ahmad Al Aliwi Alissa néven azonosították a 21 éves gyanúsítottat, akit első fokon tízrendbeli gyilkossággal vádolnak. A feltételezett tettes indítékai egyelőre nem világosak. MTI/AP/David Zalubowski
Külföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Joe Biden kedden, egy nappal azután, hogy a Colorado állambeli Boulder egy szupermarketében történt lövöldözés és egy héttel azután, hogy egy fegyveres Atlantában nyolc embert ölt meg, a fegyvertartási szabályok szigorítását kérte.

A Fehér Házban nyilatkozó elnök arra is utalt, hogy akár elnöki rendelettel is megpróbálhatja elejét venni az erőszaknak, illetve hogy a nagy kapacitású tárak és gépkarabély típusú fegyverek betiltását elérje. Soron kívül Eltiltást kapott a Ferencváros edzője, Sztankovics

„Amikor szenátor voltam, akkor már átvittem egy ilyen javaslatot. Nagyon sokáig fennmaradt ez a törvény és lejjebb is vitte a tömeggyilkosságok számát. Újra ez kellene. Megszüntetni az átvilágítási kiskapukat, ez az egyik legfőbb lépés, amivel megelőzhetjük a fegyveres erőszakot.”

Biden emellett Eric Talley mellett is szót emelt, a rendőrtiszt volt az egyike a tíz embernek, akik a tegnapi támadásban életüket vesztették: „Úgy tervezte, hogy hamarosan hazamehet családjához és hét gyerekéhez, de amikor a kötelesség hívta, nem hezitált, meghozta az áldozatot, hogy megmentsen másokat. Ilyen egy igazi amerikai hős.”

Biden azt kérte a felsőháztól, hogy „azonnal szavazzanak meg” két olyan törvényt a fegyvervásárlási átvilágításról, melyek az alsóházon már korábban átmentek. Szerinte ez mindkét párt ügye, hozzátéve, „ez egy amerikai ügy.”

A szenátus demokrata frakcióvezetője, Chuck Schumer megígérte, hogy megtartják a szavazást a két javaslatról, de az ABC szerint 10 republikánus képviselő támogatása kellene ahhoz, hogy átmenjen, ez pedig egyelőre nincs meg.