Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,31 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,13 Ft
Bitcoin
62,252 $

A CATL legújabb fejlesztése új szintre emelheti az elektromosautó-ipart

A Debrecenben gyárat építő kínai vállalat olyan platform kifejlesztését jelentette be, amely több szempontból is hasznára válhat az elektromos autózásnak.

Fotó / Illusztráció: Facebook / CATL
Ázsia

Kiss László

Szerkesztő

A világ vezető EV-akkumulátorgyártója, a CATL bejelentette új, forradalmi CIIC (CATL Integrated Intelligent Chassis) nevű platformját, amely több mint 1000 kilométeres hatótávolság megtételét teszi lehetővé. A legnagyobb kritikák azonban nem az akkumulátor hatótávolságával, hanem a töltési sebesség kapcsán szoktak felmerülni, ám itt erre sem lehet majd panasz, ugyanis az új platformba 5 perc alatt akár 300 kilométer megtételére elegendő energia is „belepumpálható”.

Az új univerzális platform a várakozások szerint jelentősen csökkenti majd a gyártási költséget, az akkumulátorok árának folyamatos csökkenésével pedig az elektromos autók végső ára is alacsonyabb lehet. Szintén érdekesség, hogy az új platform súlyát is alacsonyan tartják, ami közvetlenül is befolyásolja az energiafogyasztást. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

A projekthez a CATL a Hozon Auto kínai elektromosautó-gyártóval kötött partnerséget. A legújabb tesztek szerint a platform ideális körülmények között több mint 1000 kilométeres hatótávolságot ér el, és még szigorú téli körülmények között, -7°C-on és mintegy 30%-os hatótáv-csökkenés mellett is kiválóan teljesít, ami azt jelenti, hogy a 700 kilométeres hatótávolság zord körülmények között is garantálható lehet.

A CIIC platform magában foglalja a nagy- és kisfeszültségű rendszereket, a fék- és kormányrendszereket, valamint a fő futóművezérlőket, emellett alkalmazza az új CTC (Cell-to-Chassis) technológiát is, amely még tovább javítja a vezetési jellemzőket.

Az első elektromos autó érkezése, amely már a CATL új CIIC technológiáját fogja használni, 2024 harmadik negyedévére várható. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Hozon Auto mellett más gyártók is megkapják-e a platformot, ám ez minden bizonnyal csak idő kérdése lesz.