Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,43 Ft
Euró
396,78 Ft
Font
475,70 Ft
Bitcoin
64,575 $

Körkép arról, hogyan áll a koronavírus-járvány a világban

Amikor decemberben megjelentek az első hírek, hogy egy új járvány szedi áldozatait Kínában, vélhetően többen legyintettek, hogy ebből nem lesz komoly baj, úgyse jön ide Európába.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az új koronavírus-járvány különböző erővel rúgta rá az ajtót a világ országaira: volt, akire nagyobb erővel, mint Európában Olaszország és Spanyolország, vagy a Közel-Keleten Irán, másokra kisebb erővel sikerült, mert időben voltak óvatosak, ilyen volt az eddigiekben Németország vagy a skandináv országok.

A mai napon, április 21-én azt mondhatjuk, hogy egyes helyszínek, amik eddig a COVID-19 epicentrumai voltak, látszólag kezdenek kilábalni a járványból, míg más helyszíneken, ahol eddig úgy tűnt, hogy kontroll alatt van a járvány, ott meg berobbanófélben van, utóbbira kiváló példa Szingapúr esete. Soron kívül Az utolsó pillanatokban bukott pontokat a Real Madrid, hiányzott Mbappé

A Johns Hopkins Egyetem naprakész adatai szerint eddig 2.5 millió főt fertőzött meg az új koronavírus-járvány, melyek közül 170 ezer személy életét vesztette. Némiképp biztató jel, hogy tegnap „csak” 47 ezerrel nőtt az új esetek száma, ebből 27 ezret az USA-ban regisztráltak, ami mindenképpen a lassulás jelét mutatja.

Vegyünk végig néhány országot, és nézzük meg, hogyan áll a COVID-19 pandémia jelenleg a világban

Franciaország

Az ország helyzete javulófélben van, egyre kevesebb napi halálos áldozatot regisztrálnak a kórházakban és az idősotthonokban. A tegnapi nap folyamán 547 fő vesztette életét, a halálos áldozatok száma pedig meghaladja a 20 ezret, ám korábban voltak napok, amikor 1300 körüli elhalálozás volt a járvány következtében.

Az intenzív osztályra kényszerültek száma is csökkenő tendenciát mutat, április 8-án még 7148 embert ápoltak súlyos tünetekkel, mára ez a száma 5638-ra csökkent. A kórházak túlterheltségét is megoldották, ugyanis az országon belüli gócpontoknak számító Ile-de-France és Párizs régióiból szupervonatokkal elszállították a fertőzötteket az ország különböző pontjaira, így enyhült a nyomás.

Olaszország

A járvány első európai gócpontja Olaszországban alakult ki, és napról napra egyre szívszorítóbb adatok és felvételek jöttek az országból: gyakorlatilag közegészségügyi pokol uralkodott. A kezdeti összeomlás azonban mára úgy tűnik, hogy helyreállt, és laposodik a járványgörbe az országban.

A tegnapi nap folyamán 2256 új COVID-19 beteget vettek nyilvántartásba, így összesen 181 ezer fertőzött van az országban. A halálos áldozatok tekintetében az elmúlt néhány napban 500 alatt voltak a napi elhalálozások száma, ami a korábbi állapotokhoz képest nagy enyhülés, az elhunytak száma így 24 ezer fő köré tehető.

Ezen felbátorodva a kormány, és Giuseppe Conte miniszterelnök kilátásba helyezték, hogy rövidesen újranyithatják az ország működését, és fokozatosan enyhíthetik a korábban meghozott korlátozó intézkedéseket, újraindíthatják az ország gazdasági és társadalmi működését, ám a szakértők szerint ezzel óvatosan kell bánni.

Spanyolország

Olaszország után nem sokkal Spanyolországban is borzalmas állapotok uralkodtak el a koronavírus miatt, ám ott is látszik már a fény az alagút végén. Hétfőn 399 halálos áldozatot vettek nyilvántartásba, ami az elmúlt egy hónap során a legalacsonyabb szám. Az új fertőzések is hasonlóan alacsonyak az elmúlt hónapot tekintve, tegnap 4266 beteget regisztráltak. Így összesen 200 ezernél több fertőzött, és 21 ezernél több haláleset történt, de a szám napról napra alacsonyabb.

Németország

Németország volt az első nagyhatalom, aki időben és kellő szigorral állt hozzá a járvány terjedéséhez: rendkívül széleskörű tesztelésbe kezdtek, így időben ki tudták szűrni a tünetmentes megbetegedéseket, ami jelentősen csökkentette a kockázatát a potenciálisan súlyos eseteknek. Mondhatni törvényszerű, hogy a rengeteg tesztelésnek köszönhetően relatíve magas a COVID-19 betegek száma, meghaladja a 143 ezret, ám ehhez viszonyítva a halálos áldozatok száma már jelentősen alacsonyabb, 4600 körül jár.

A tegnapi nap folyamán 1785 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami az elmúlt két hét során a legmagasabb napi növekedés, ám ezek közül nem magas a súlyos esetek aránya. A halálos áldozatok száma 194-gyel nőtt, ami a többi országhoz képest szintén alacsony.

Habár egyértelműen látszik, hogy Németország ura a helyzetnek, mégis az óvatos hozzáállás pártján állnak: megkezdték az ország fokozatos újranyitását, de a tömegrendezvények még mindig erős korlátozás alatt vannak, és az idei Octorberfestet sem fogják megtartani.

Törökország

Erősen úgy tűnik, hogy Törökországban egy újabb járványgóc fog kialakulni, ugyanis egyre nagyobb mértéket ölt a járvány terjedése. A járvány országbeli kitörése óta 90 980 esetet regisztráltak, melyek közül magas az aktív esetek száma, összesen több mint 75 ezer fő. Erdogan elnök azonban még nem kíván szigorú lépéseket tenni, így a gazdaságot sem állították le, szóval megvan az esélye, hogy csak ezek után fog igazán berobbanni a járvány az országban.

USA

A legtöbb fertőzöttet és halálos áldozatot számláló országban heves események zajlottak le az elmúlt néhány napban: több államban felháborodást és nagyobb tüntetéseket váltott ki a kijárási korlátozások bevezetése, valamint Donald Trump elnök, aki az eszkalálódó COVID-19 helyzet ellenére kilátásba helyezte a gazdaság újraindítását a közeljövőben.

Jelenleg 759 700 fertőzöttet tartanak számon az Egyesült Államokban, közülük 40 683 ember vesztette életét a pandémia következtében. A legsúlyosabb helyzetben New York állam van, arányosan itt regisztrálták a legtöbb fertőzöttet és halálesetet, viszont itt is lassulás jelei mutatkoznak.

Magyarország

Hazánkban még nem érte el a tetőpontját a koronavírus-járvány, a miniszterelnök elmondása szerint május elejére várható a járvány csúcsa. Kedd reggelre 2098 főre növekedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, melyek közül eddig 213 honfitársunk vesztette életét, főként idősek és krónikus betegek. A 2098 fő közül eddig 287-en hagyhatták el gyógyultan a kórházat.

Szlovákia

Az északi szomszédunknál látszólag urai a járványhelyzetnek: hétfőn 12 új fertőzöttet regisztráltak, amivel összesen 1173 főre nőtt a betegek száma, ami a lakosságarányosan magas tesztelésnek tudható be. A Pravda nevű szlovák lap beszámolója szerint a társadalom szegényebb rétegeiben lévőkhöz a hadsereget is kivezérelték annak érdekében, hogy minél többen forduljanak orvoshoz, ám arányosan itt is alacsonyabb az új esetek száma.

Románia

Romániában 8936 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, melyek közül 478 fő vesztette életét. Ott is látszik a járvány lassulása, ugyanis most már 200 fő alatti új megbetegedést regisztráltak hétfőn, ami több nap óta először fordul elő. Lassulás ide vagy oda, egyelőre még nem tárgyalnak arról a hatóságok, hogy enyhítsenek a korlátozásokon, és vélhetően meghosszabbítják a május 16-án lejáró kijárási korlátozásokat is.

Szerbia

Déli szomszédainknál eddig összesen 6630 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, közülük 125 fő nem élte túl a megbetegedést. Pozitív jel azonban, hogy nagymértékben felpörgették a tesztelést, hétfőn 3111 tesztet végezték, míg összesen eddig 41 812 mintavétel történt.

Horvátország

Horvátországban nem feltétlen a járvány, hanem az annak megfékezésére hozott korlátozások következtében kialakuló gazdasági lassulás az, ami igazán a problémát okozza, folyamatosan növekszik a munkanélküliség, és az elemzők szerint jelentős gazdasági visszaesés várható. Járvány szempontjából a hétfői egy kellemes nap volt, ugyanis mindössze 10 új fertőzöttet regisztráltak, és egy fő sem veszítette életét.

Szlovénia

Egyre inkább enyhül a helyzet Szlovéniában is, ahol eddig 1344 fő betegedett meg, közülük tegnap csak kilencen. Az országban is nagy számú tesztet végeztek el, eddig összesen majdnem 43 ezret. A betegek közül 25-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére, de ez a szám is csökkent valamelyest egy helyi lap szerint.

Ausztria

Ausztria volt az egyik első ország, ahol szélsebes terjedésnek indult a COVID-19, de mostanra úgy tűnik, hogy náluk is enyhülőfélben van a helyzet. A 14 873 fertőzöttből ugyanis már majdnem 11 000 ember kigyógyult a kórból, és mindössze 3411 aktív eset van. A hétfői nap folyamán 46 embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje.

Ha nyomon szeretnéd követni, hogy az egyes országokban hogyan áll a koronavírus-járvány jelenlegi helyzete, az alábbiakban egy koronavírus-figyelőt csatolunk, amiben ezt meg tudod tenni:

Eközben a Facebook is bemutatta a maga koronavírus-követő rendszerét:

https://liner.hu/bemutattak-a-facebook-koronavirus-hoterkepet/

Kiderült a Michigan-tó fenekén felfedezett furcsa körök rejtélye

Két évbe került, mire végre rájöttek, mi okozhatta a mélyedéseket a tó alján.