Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

A fővárosban már a 2900 forintot is eléri a fizikai munkások átlagos órabére

Úgy tűnik, dinamikusan emelkednek a fizikai munkások bérei.

...svg content...Fotó: Freepik
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

A harmadik negyedévben a fizikai munkát végző szakképzett és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2098 forintra emelkedett, ami az előző év azonos időszakához képest 13,1 százalékos növekedést jelent – adta hírül az MTI a Trenkwalder és a Moore Hungary adatai alapján.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder elemzése közel 7 ezer munkavállaló béradataira épült. A földrajzi elemzés szerint Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon az átlagos órabér még mindig 2000 forint alatt maradt, míg a többi régióban 2050 és 2200 forint között mozog. Soron kívül A Mentőszolgálat beismerte: a mentésirányító miatt vérzett el egy beteg

Közép-Magyarország és különösen Budapest viszont jelentősen kiemelkedik a sorból: a fővárosban már 2900 forintra emelkedett az átlagos órabér. Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója szerint a bérnövekedés üteme hosszabb távon is gyors maradhat, hiszen a gazdaságpolitikai célok alapján további minimálbér-emelésekre lehet számítani.

A Moore Hungary könyvvizsgáló és tanácsadó cég mintegy 500 középvezető béreit is megvizsgálta, akik több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgoznak. A 800 ezer és 1,2 millió forint közötti bruttó fizetési sávban idén a harmadik negyedévben átlagosan 10,4 százalékkal nőttek a fizetések az előző év azonos időszakához képest.

A KSH legutóbbi jelentése alapján az országos nettó mediánkereset az elmúlt év során 15 százalékkal, 360 ezer forintra nőtt, ami 3,4 százalékos infláció mellett 11,9 százalékos reálbér-emelkedést jelentene.