Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,13 Ft
Euró
399,36 Ft
Font
476,49 Ft
Bitcoin
62,281 $

Megjelent a kormányhatározat az ingyenes SMA-szűrések kapcsán

Azt már tudni lehetett, hogy folytatódik, most azonban új információkkal szolgált a Belügyminisztérium.

...svg content...Fotó: MTI/Illyés Tibor
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a kormány januárban jelentette be, hogy 2023. december 31-én véget ért az újszülöttek ingyenes SMA szűrését végző kutatási mintaprogram, mely több mint egy éven keresztül tartott. Január elején azonban még nem lehetett tudni, hogy mi lesz a szűrés jövője.

Január közepén Rétvári Bence egy képviselői kérdésre válaszolva közölte, a december végén lezárult kísérleti szűrőprogram kiértékelése jelenleg is zajlik, majd az adatok elemzése és kiértékelése után, továbbá az ezekből leszűrt tapasztalatok alapján születhet majd a jövőben szakpolitikai döntés-előkészítő javaslat. Soron kívül Deutsch Tamás a beszédében: „Magyar Péter bajban van, és agresszíven viselkedik”

A február 1-jén tartott kormányinfón pedig kiderült, hogy a kormány úgy döntött, 2024-ben is lehetővé teszi a szűrés lehetőségét az újszülöttek számára. 450 millió forint biztosítanak e szűrések folytatására, melyeket ezentúl is a Szegedi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Bethesda Gyermekkórház végez majd el.

A Telex megkeresésére a Belügyminisztérium az ügy kapcsán válaszában azt írta:

„Az SMA-szűrések folytatásáról szóló kormányhatározat 2024. február 22-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Amennyiben a gyermek 2024. január 1. – 2024. február 29. között született, a szülők 2024. április 30-áig kérhetik a vizsgálat elvégzését házi gyermekorvosuknál, háziorvosuknál vagy területi védőnőjüknél.”