Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,78 Ft
Euró
398,97 Ft
Font
476,34 Ft
Bitcoin
62,172 $

Ezeket érdemes tudni a méltányossági nyugdíjemelésről

Akkor kapható emelés, ha a nyugellátás és a kérelmező számára folyósított egyéb rendszeres pénzellátás együtt nem haladja meg a havi 120 000 forintot.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Infostart szerint méltányossági nyugdíjemelés, avagy hivatalos nevén kivételes nyugellátás-emelés 2023-ban is kérelmezhető Magyarországon, ami körülbelül pár ezer forint pluszt jelenthet, ám szigorúan meghatározzák, hogy ki jogosult erre.

Ez alapján kérelmezhet: Soron kívül Dömötör Csaba Magyar Péterről: „A mobiltelefonjukra minden percben vigyázzanak”

  • a nyugdíjkorhatárát betöltött öregségi nyugdíjas,
  • a legfeljebb 50%-os egészségi állapotú özvegy,
  • a fogyatékkal élő vagy tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegy,
  • vagy árva.

Akkor kapható emelés, ha a nyugellátás és a kérelmező számára folyósított egyéb rendszeres pénzellátás (pl. táppénz, gyermekgondozási díj, korhatár előtti ellátás, stb.) együtt nem haladja meg a havi 120 000 forintot.

Online és személyes ügyintézés

Az emelés összege legalább 3000 forint és legfeljebb 8000 forint lehet, s a kivételes nyugdíjemelés 3 évente egyszer kérelmezhető. Ám a rokkantsági nyugdíj nem számít ide, azaz ennél nem kérhető ilyen emelés.

A kérelem a „Kérelem-adatlap nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez” elnevezésű nyomtatványon nyújtható be, amit itt lehet elérni. Ebben meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket (és csatolni kell azokat a dokumentumokat), amelyek megalapozhatják a kérelem teljesíthetőségét (pl.: egészségi állapotról, közeli hozzátartozó egészségi állapotáról, gyógyszerköltségről, közüzemi díj elmaradásról szóló igazolás).

A hovege.hu beszámolójából kiderül, hogy személyes ügyintézésre szintén adott a lehetőség, mégpedig a lakóhely szerint illetékes vármegyei kormányhivatalnál, de a kérelem benyújtható a kormányablakoknál is.

Orbán Viktor visszavágott Dobrev Klárának: „Putyin elnök úr ott ült az önök konyhájában”

Miközben Dobrev Klára Orbán Viktort azzal vádolja, hogy milyen szoros viszonyt ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, évekkel korábban az orosz vezető náluk járt vendégségben.