Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,829 $

94 éves korában elhunyt Peter Higgs Nobel-díjas fizikus

94 éves korában, Edinburgh-ben elhunyt Peter Higgs, a neves elméleti fizikus, akinek úttörő munkássága előre jelezte a Higgs-bozon részecske létezését.

...svg content...Fotó: A díjazottak (b-j): japán Takaaki Kadzsita, a kanadai Arthur B. McDonald, a svéd Tomas Lindahl, az amerikai Paul Modrich, a török-amerikai Aziz Sancar, az ír William C. Campbell, a japán Omura Szatosi, a kínai Tu Ju-ju, a fehérorosz Szvetlana Alekszievics és Angus Deaton a 2015-ös Nobel-díjak átadási ünnepségén a stockholmi hangversenyteremben 2015. december 10-én. (MTI/EPA/Claudio Bresciani)
Tudomány

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

Higgs sikeres pályafutásának nagy részét az Edinburgh-i Egyetemen töltötte, ahol 1954-ben kezdett dolgozni, majd végül 1980-ban az elméleti fizika professzora lett, ezt a pozíciót pedig 1996-os nyugdíjba vonulásáig betöltötte. Az egyetemen töltött ideje alatt Higgs tagadhatatlanul sokat tett a részecskefizika eredményeihez.

1964-ben Higgs egy elméletet terjesztett elő, amely egy szubatomi részecske létezését feltételezte, amelyet később „Higgs-bozonnak” vagy „isteni részecskének” neveztek el. E részecskéről azt feltételezték, hogy a Higgs-mező egyik fontos összetevője, amely a többi alapvető részecskét tömeggel ruházza fel. Hatalmas jelentősége ellenére a Higgs-bozon kísérleti megerősítése közel öt évtizeden át váratott magára. Soron kívül Fico elleni merénylet: a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy a merénylő nem magányos farkas volt

Csak 2012-ben sikerült megerősíteni a Higgs-bozon létezését a CERN nagy hadronütköztetőjében végzett kísérletekkel. Végül ez a monumentális felfedezés hozta meg Higgsnek a következő évben a fizikai Nobel-díjat, amelyet François Englerttel közösen kapott a Higgs-mechanizmussal kapcsolatos elméleti munkájukért.

A Nobel-díj átvételekor Higgs megjegyezte: „Nagyon örülök, hogy ennyi idő után bebizonyosodott, hogy igazam van”.