Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
356,92 Ft
Euró
386,49 Ft
Font
454,30 Ft
Bitcoin
69,549 $

8 milliós bírságot kapott az RTL az NMHH-tól erőszakos Sztárbox-jelenetek miatt

Az erőszakos jeleneteket a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódjában is leadták.

...svg content...Fotó: RTL Magyarország/SajtóKlub
Relax

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtöki közleménye szerint a Médiatanács összesen 8 millió bírságot rótt ki az RTL-re a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt. Egy állampolgári bejelentés nyomán hatósági ellenőrzést eszközöltek, majd pedig hivatalból indítottak közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben.

A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, melyek alkalmasak lehettek a 16 éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására. A műsorszám azt mutatta be, hogy a „kanapéhuszárok” – akik között egy család is volt négy kiskorú gyermekkel – hogyan reagálnak a látottakra. Soron kívül Donáth Anna megint kiakadt Magyar Péterre, nem tudja, ki ő valójában

Az NMHH közlése szerint a médiaszolgáltató a Kanapéhuszárokat a III. korhatári kategóriába sorolta (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott), az epizódokat ugyanakkor tizenhat éven aluliak számára nem ajánlottként (IV. korhatári kategória) kellett volna klasszifikálni, figyelemmel arra, hogy a tizenhat évesnél fiatalabb kiskorúak személyiségfejlődését a műsorszámban halmozottan előforduló erőszakos jelenetek és azok következményeinek közvetlen ábrázolása, valamint az erőszakos jelenetekre és a sérülésekre reflektáló, intenzív félelmi reakciók bemutatása negatívan befolyásolhatta. Ezért a testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re.

Mivel a klasszifikációs rendelkezések megsértése súlyos jogsértés, indokolt a nyilvánosságot erről minél szélesebb körben tájékoztatni, ezért a Médiatanács az RTL-t a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte, a jogsértés ismételtsége miatt pedig 50 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjére.

Kövér László elmondta, miért nagyon fontos az embereknek a Fideszre szavazniuk

Kövér László szerint ilyen súlyos kihívás előtt még nem állt Európa és Magyarország, ami egyúttal azt is jelenti, soha nem volt akkora tétje az uniós választásnak, mint most.