Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,30 Ft
Euró
392,70 Ft
Font
458,63 Ft
Bitcoin
60,737 $

600 millió forint összértékű támogatást oszthatott szét a katasztrófavédelem idén

A pályázatokat még tavasszal írták ki az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek részére.

Fotó: MTI/Kovács Attila
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

December 8-ig az ország valamennyi, az idei évben pályázatot benyújtott önkormányzati tűzoltó-parancsnoksága és önkéntes tűzoltó egyesülete, valamint mentőszervezete átveszi a központi költségvetésből neki megítélt támogatást. Ennek egy része ezúttal is pénzbeli, más részét természetben kapják meg. Előbbi már korábban megérkezett a tűzoltóságokhoz, a felszereléseket, eszközöket pedig a napokban vehetik át.

A pályázatokat még tavasszal írták ki az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek részére. Előbbiek mindegyike, vagyis hatvan önkormányzati tűzoltóság pályázott a rendelkezésre álló 225 millió forintos keretre, míg a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek közül 610-en éltek a lehetőséggel, valamennyien támogatásban részesültek. Közöttük ismét 600 millió forint összértékű támogatást oszthatott szét a katasztrófavédelem. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok a támogatás révén 125,8 millió forint értékben szerezhetnek be tűzoltóvédő- és technikai eszközöket, tizenhét önkormányzati tűzoltóság a gépjárművének, illetve technikai eszközeinek felújítására, javítására fordíthat összesen 28 millió forintot, huszonöt tűzoltóság szertárépítésre, felújításra nyert el 66,8 millió forintot, természetbeni támogatásként pedig tizenhárom pályázó tűzoltó szakfelszereléseket és EDR rádiókat kap, összesen 3,9 millió forint értékben.

A 610 önkéntes tűzoltó egyesület 158 millió 800 ezer forintot a működési költségeikre, 44 millió 700 ezer forintot szertárépítésre és -felújításra, 26 és félmillió forintot gépjármű- és technikai eszközeik felújítására fordíthatnak, további 199 millió 600 ezer forint értékben pedig maguk szerezhetnek be szakmai és egyéb eszközöket. Természetbeni támogatásként 31 millió 200 ezer forint értékben tűzoltó szakfelszereléseket, míg 15 millió 900 ezer forint értékben EDR rádiókat kaptak. A pályázati forrás fennmaradó részér az önálló beavatkozás jogosultságával rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek kapták meg.

A mentőszervezetekben tevékenykedők 100 millió forint támogatásban részesültek az idei évben. 167 szervezet összesen 64,4 millió forint összegű forrást fordíthat működési költségre, üzemanyagra, gépjárművek fenntartására, valamint oktatásra. A fennmaradó összeget a Pannon Mentőkutyás Alapítvány Pest Megyei Kutató-mentőszolgálat Szentendre használhatta fel.