Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,91 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,34 Ft
Bitcoin
66,169 $

44 év után kiszabadult a börtönből, ám újabb tárgyalás várhat rá egy gyilkossági ügyben

Az ellene vallott egyetlen szemtanú visszavonta vallomását, így ítéletét megsemmisítették. Noha kiszabadult, egy újabb gyilkossági ügyben lesz jelenése a bíróságon.

Fotó: Unsplash/Matthew Ansley
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

William Franklin 44 év börtönbüntetés letöltése után nemrég szabadult, ám egy nem mindennapi eset áll fenn: pénteken vagy felmentett és szabad emberként távozhat a bíróságról, vagy egy újabb tárgyalás vár rá egy 1976-os gyilkosság miatt, melynek kapcsán állítja, semmi köze hozzá.

A hamis tanúvallomáson alapuló 1980-as ítéletét azután semmisítették meg, hogy az ellene tanúzott egyetlen szemtanú visszavonta vallomását. Akkoriban a rendőrség és az ügyészek minden megoldatlan gyilkossági ügyet le akartak zárni, s az sem volt idegen tőlük, hogy kiszolgáltatott tanúkat kényszerítettek arra, hogy történeteket gyártsanak és ártatlan fekete férfiakat vádoljanak meg bűncselekmények elkövetésével. Soron kívül Elképesztő teljesítmény: Milák a világ idei harmadik legjobb idejével nyert 100 méter pillangón

Larry Krasner kerületi ügyész számos ilyen és ehhez hasonló ügyet leplezett már le, munkája pedig rendkívül eredményes: Krasner hivatala 43 jogtalanul elítélt rabot mentett már fel, köztük 38 fekete, három latin-amerikai és két fehér embert. A 77 éves Franklin a március 5-i börtönből való szabadulása óta észak-philadelphiai otthonában él.

Franklint és vádlott-társát, Tilleryt az 1976-os, Joseph Hollis halálát és John Pickens sebesülését okozó lövöldözésért ítélték el. Franklin azt mondta, hogy korábban is gyakran megfordult a lövöldözés helyszínéül szolgáló biliárdteremben, de a lövöldözés idején nem volt ott. Három és fél év telt el letartóztatás nélkül, míg a rendőrség el nem kapta Franklint Emmanuel Claitt vallomása alapján, aki később azt mondta a bíróságnak, hogy látta, ahogy Tillery megölte Hollist, Franklin pedig megsebesítette Pickens-t.

A Reuters jelentése szerint Claitt azonban, aki börtönben volt, és több nyitott ügy volt ellene, amikor először gyanúba keverte Franklint és Tilleryt, egy 2016-os videóra rögzített vallomásában azt mondta Tillery nyomozójának, hogy hazudott a tárgyaláson, és soha nem volt a biliárdteremben. Claitt 2020-ban meghalt.