Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
360,18 Ft
Euró
391,56 Ft
Font
463,70 Ft
Bitcoin
67,963 $

Közel 2000 család igényelte a csok pluszt február végéig

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára úgy véli, ez az adat a gyermekvállalási hajlandóság emelkedését jelenti.

...svg content...Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában osztotta meg, hogy február végig közel 2000 család nyújtotta be igénylését a csok pluszra, megjegyezve, hogy a csok-ot 2015-ös bevezetése óta 240 ezer család vette igénybe.

A családokért felelős államtitkár megjegyezte, az év első két hónapjában benyújtott csok plusz igénylések szerint a házaspárok kétharmada gyermektelen. Hornung úgy véli, a gyermekvállalási hajlandóság emelkedését jelenti az az adat is, hogy a párok valamivel több mint 50 százaléka két vagy több gyermeket vállalt előre.

Mint ismert, a csok pluszt új gyermek vállalásával lehet igényelni, és a támogatott hitelt aszerint ítélik meg, hogy hány gyermekessé válik a család: tehát, attól függően, hogy a családok 1, 2 vagy 3 gyereket vállalnak, 15, 30 vagy 50 millió forintot tudnak igényelni államilag támogatott fix 3 százalékos kamattal.

A csok pluszt használtlakás-vásárlására vagy -bővítésére is igénybe lehet venni, a családok több mint 85 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Az államtitkár elmondása szerint a csok plusz bevezetése után intenzív az érdeklődés a lakáshitelezés és az ingatlanpiac területén, mind a bankok, mind a piaci szereplők ezt igazolják vissza.

Kiderült, hogy az átlagos hitelösszeg 26 millió forint, ami Hornung szerint azt jelzi, hogy „a családok több gyermeket vállalnak”. Ennek kapcsán megjegyezte, az igénylő házaspárok felében az édesanya 30 év alatti; hozzátéve, hogy a családok egyötöde a csok plusz mellé piaci hitelt is felvett.

Fotón mutatjuk, mit okozott a párizsi légtérzár az olimpiai megnyitó alatt

Az átfogó biztonsági intézkedések részeként Párizs légterét lezárták a 2024-es olimpiai játékok pénteki megnyitó ünnepsége alatt.