Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,48 Ft
Euró
383,68 Ft
Font
450,38 Ft
Bitcoin
68,847 $

Több mint 150 millió gyermek életét mentették meg az elmúlt 50 év oltásprogramjai

Csaknem 40 százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság a védőoltások hatására.

...svg content...Fotó: unsplash
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Egyészségügyi Világszervezet 1974-ben indította el globális oltási programját, fél évszázaddal később pedig egy tanulmányban vizsgálták felül a vakcinák hatékonyságát. Ebből kiderült, hogy rengeteg korai halálesetet sikerült megelőzni.

A WHO immunizációs programjának célja kezdetben az volt, hogy hét súlyos betegség – köztük a kanyaró és a himlő – ellen minden gyermeket beoltsanak. A lista azóta már 14 kórra bővült, a jövőben pedig vélhetően további vakcinákat vonnak be a programba. Soron kívül Magyar Péter ott lesz a köztévé vitáján

A mostani értékeléseket három kulcsfontosságú mérőszám, azaz a megelőzött halálesetek, az ezzel nyert életévek, valamint a teljes élettartamra vonatkozó információk alapján vizsgálták – közölte az IFL Science. Összesen 22 modellt futtattak le, ezek alapján 154 millió életet sikerült megmenteni az immunizálásnak köszönhetően.

A tanulmányban szerepel továbbá, hogy az elkerült halálesetekből a becslések szerint 101 millió az egy évnél fiatalabbakra vonatkozott. A modell szerint a védőoltások globálisan 40 százalékkal csökkentették a csecsemőhalandóságot.

„A védőoltások a történelem leghatásosabb találmányai közé tartoznak, amelyek révén az egykor rettegett betegségek megelőzhetővé váltak” – fogalmazott korábban Dr. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, aki szerint a kutatásoknak, valamint a nemzetek együttműködésének folytatásával a következő 50 évben is rengeteg életet menthetnek meg.