Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,06 Ft
Euró
389,45 Ft
Font
455,19 Ft
Bitcoin
53,579 $

Közel 136 ezer gazdálkodó részesült mintegy 194 milliárd forint támogatásban

Lezárult a Közös Agrárpolitika új időszakának első előlegfizetési időszaka.

Fotó: Unsplash/Chris Ensminger
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Agrárminisztérium közlése szerint az utóbbi évek gazdasági nehézségei – mint az inputköltségek jelentős emelkedése, az energiaválság vagy a tavalyi rendkívüli aszály, valamint az új rendszerre történő átállás természetes velejárójának tekinthető átmeneti időszak nehézségei – mellett kiemelt jelentőségű, hogy a gazdák által hosszú évek óta megismert kérelmezési, majd kifizetési menetrendet ebben az évben is sikerült tartani.

A 2023 tavaszán benyújtott egységes kérelmek után – 2023. október 16-a és november 30-a közötti előlegfizetési időszakban – hat jogcímen, összesen 194 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár. Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

Ezzel a kérelmezők több mint 82 százalékát – mintegy 136 ezer termelőt – sikerült elérni. A kedvezményezettek számát tekintve ez az arány megegyezik a tavalyi év hasonló adatával.

A legnagyobb összeget, 139,6 milliárd forintot alaptámogatási jogcímen fizették ki, közel 135 ezer termelő részére. A Kincstár 133 ezer gazdálkodónak utalt csaknem 41 milliárd forintot újraelosztó támogatás jogcímen, amely új jogcímként a kisebb gazdaságok első hektárjaira nyújt plusztámogatást.

Előleg kifizetésére került sor még az intenzív és extenzív gyümölcsösök támogatása jogcímen, valamint az anyajuhtartás és tejhasznú tehéntartás támogatása állattenyésztési jogcímeken. Az előlegfizetési időszak lezárulta után a Kincstár decemberben rész-, valamint végkifizetéseket teljesít majd, ugyanezen jogcímeken.